Startsida / Inlägg

Om ett skakat Elfsborg och ett skakigt AIK

av Robbie Lauler

Man kan väl säga att det senaste blogginlägget rörde om lite. På gott och ont. Man kan också säga att det låg i linje med den nya tidens journalistik: det lockade till kommentarer, det lajkades på Facebook och det spreds på Twitter. Ganska exakt så cheferna vill att nätartiklar ska fungera.

Nu släpper vi det för stunden och fokuserar på guldstriden.

Både Elfsborg och AIK tappade poäng i kväll och på onsdag möts de på Råsunda. Om AIK vinner är de förbi, om Elfsborg vinner är de fem poäng före Gnaget.

Efteråt fick Nebojsa Novakovic frågan om han tror att underlagsdebatten satt sig i huvudet på Elfsborgspelarna med tanke på att de inte vunnit en enda match på gräs i år:

– Självklart. När de kliver på bussen och åker till Helsingborg eller Råsunda vet de att det är svårare än i Gävle eller Sundsvall eller på de arenor som har plasten. Ju mer de snackar om att det inte påverkar dem, desto mer påverkas dem. När man läser någon som säger ”Vi är inte påverkade” då vet du att han redan är påverkad.

”Nesh” tillade:

– Fast det är ännu konstigare att de inte vann på plasten i dag. 

Det har han förstås rätt i.

Men AIK tappade också poäng och det tidigare så solida försvarsspelet ser plötsligt darrigt ut. Daniel Majstorovic vilade, Niklas Backman gick inte att känna igen och jag misstänker att ”Maestro” spelar på onsdag även om han inte imponerat vare sig i derbyt eller i Europa Lague.

Apropå Europa League. Det brukar sägas att det påverkar prestationerna i allsvenskan negativt att samtidigt spela i Europa men jag tror tvärtom: det är ungefär som att träna med A-laget ena dagen och juniorerna nästa – då brukar juniorträningarna kännas ganska enkla. Nu gjorde AIK ingen stor match mot IFK Norrköping – jag var på plats på Nya Parken – men det var framför allt första tjugo minuterna och försvarsspelet som var dåligt. I övrigt var jag imponerad av Celso Borges, Mohamed Bangura och Viktor Lundberg. Men Viktor borde givetvis ha gjort minst ett mål.

…i fjol gick Malmö obesegrade genom de sista nio omgångarna av allsvenskan samtidigt som de fick dyngstryk ute i Europa. Så det är defintivt för tidigt att räkna bort Gnaget, om nu någon hade gjort det.

Då tror jag att Elfsborg är mer skakade. Att inte lyckas besegra Gif Sundsvall på hemmaplan och en man mer i en timme får dig att börja fundera som spelare.

Mycket på spel på onsdag med andra ord.

Men först rullar silverbilen vidare till Helsingborg för kvällens skånederby. Jag säger som jag alltid gör inför derbyn – 2-2.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB