Startsida / Inlägg

En tjock fiskare som kunde tacklas

av Robbie Lauler

Jag var aldrig på plats på Råsunda i söndags när AIK:s guldchans försvann, Mats Strandbergs radiokarriär tog slut och Bosse Hansson portades från pressläktaren.

Jag skriver om det rasistiska uttalandet i dag i denna kolumn. Det största problemet är att Hansson vägrade be om ursäkt och att ett gäng andra stofiler nu rider ut till hans försvar.

Alla kan göra fel men som känd person får man räkna med offentlig kritik när det händer. Det är ett sundhetstecken att samhället reagerar, mindre imponerande att Arne Hegerfors med flera känner sig tvingade att vifta bort Hanssons uttalande.

Själv var jag långt från Råsunda, på Gamla Ullevi, och såg Elfsborg koppla greppet om SM-guldet via 2-1 mot Gais.

Jörgen Lennartsson sa med anledning av det stundande landslagsuppehållet:
– Extra viktigt förutom poängen är att vi får med ett positivt resultat in i 14 dagars träning. Det betyder väldigt mycket mentalt, det är stor skillnad.  Jag tror att vi har vunnit alla matcher inför landslagsuppehållen i år. 
Det är helt sant men har det fått någon effekt? Har Elfsborg vunnit den första matchen efter årets tre landslagsuppehåll? Det visste inte Lennartsson:
– En bra fråga, erkände han.
Faktum är att Boråslaget förlorat varje gång allsvenskan återstartat: 1-5 mot Åtvidaberg, 2-4 mot Häcken och 1-2 mot IFK Göteborg. Ny prövning mot IFK Norrköping på Nya Parkens plastmatta.

…men greppet om guldet har de oavsett hur man vänder och vrider på saken.

En sista sak om vår fair play-granskning: Häcken-Syrianska slutade 5-1 och Häcken fick åtta poäng, Syrianska sex på den tiogradiga ”positivt spel”-skalan. Gais-Elfsborg 1-2 dagen efter hade en annan matchdelegat som delade ut sju poäng till båda lagen. Syrianska får alltså stryk med 5-1 men får nästan samma poäng som Elfsborg som vann med 2-1.

Därmed lämnar vi guldstriden ett tag och blickar mot Färöarna och Tyskland.

Första presskonferensen inför VM-kvalen handlade om debatten om svensk fotbolls framtid och utveckling. Den ska inte ska föras utåt, så att fansen hör. Enligt Erik Hamrén ska sådant hållas ”internt” vilket är en tydlig signal till alla tränare och aktiva i Sverige att ligga lågt med eventuell kritik när mikrofoner och bandspelare är påslagna. Lars Lagerbäck resonerade på samma sätt.

Kritik mot Hamréns märkliga startelva mot Ukraina, hans ständiga experimenterade med trupper och startelvor, det surrealistiska Talet får ni alltså nöja er med att få från oss som bevakar Blågult.

Hamrén berättade också att han hade fått SMS från Roland Andersson som menade att citatet om ”fysio­loger och dietister och annan skit” inte var riktat mot landslaget. Nåja.

…Hamrén menade också att passusen i Talet om att ”Vi tar mer poäng än tidigare” inte var en jämförelse med Lasse Lagerbäcks resultat. Nähä, vem syftade det på då, ”Laban” Arnessons?

Eller just det ja, debatt och kritik ska hållas ”internt”.

Skriver i dag om Vágar utanför Torshavn på Färöarna. En av världens kanske svåraste flygplatser att landa på och som kräver specialutbildade piloter. På onsdag lyfter murvlarna, på torsdag landslaget. Jag är inte flygrädd men efter att ha pratat med Henrik Rydström som var där med Kalmar 2010 behövs det nog en bättre virre eller sju för att hålla sig helt lugn.

…å andra sidan har min vän och kollega Johan Flinck både landat och lyft från Vágar utan att han överhuvudtaget reflekterade över att det skulle vara något speciellt. Men så är Flinck från Bjärnum och det krävs mer än så för att han ska stressa upp sig.

Rydström berättade apropå Färöarna att hans gamle lagkamrat Tobias Carlsson för några år sedan fastnat framför Färöarna-Italien på TV:n.
– ”Tobbe” sa att det verkade vara ett jobbigt lag att möta. Plötsligt bytte de in en tjock fiskare som tacklade omkull varenda italienare.

…det lät roligt.

Färöarna spelar sina landskamper på konstgräs sedan ett halvår. Svårare att få in bra tacklingar då. Om den tjocke fiskaren nu skulle få speltid igen, alltså.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB