Startsida / Inlägg

En första spekulation om startelvan

av Robbie Lauler

Nu har Erik Niva, 33, varit med i Aktuellt och gett sin syn på Bosse Hanssons uttalanden. Olof Lundh, 46, och Patrick Ekwall, 47, har skrivit om det på TV4:s fotbollssajt, Niklas Orrenius, 38, och jag själv (36) har haft krönikor i kvällstidningarna och Marcus Leifby, 33, har bloggat i ärendet. Den röda tråden är att alla varit starkt kritiska mot uttalandet, mot Bosses förklaring och hans ovilja att backa eller be om ursäkt.

På 78-årige Hanssons sida i Aktuellt-studion stod Tommy Engstrand, 73, och i andra sammanhang har han försvarats av Arne Hegerfors, 70, Christer Ulfbåge, 70, Ingvar Oldsberg, 67, och Göran Zachrisson, 74.

Det är säkert som många mejlare hävdar – att åldern saknar betydelse i det stora sammanhanget – men i de två olika läger som bildats bland sportjournalisterna är det ganska tydligt att yngre står mot äldre. Det var också så Engstrand förklarade det, att språkbruket är något som hänger kvar bland de här herrarna från 1930- och -40-talet.

Jag vet vilka värderingar jag tycker att vi ska bära med oss in i framtiden och precis som alla från Niva till Leifby har påpekat, är det att den typen av uttryck det handlar om, och försvar för dessa uttryck, är oacceptabla och kränkande. Men så är jag också part i mål i frågan.

Nu kliver jag av debatten för stunden, jag har inte tid att svara på fler rasistiska mejl om att jag ska brinna i helvetet, i morgon reser vi till Färöarna, det ska trots allt spelas ett VM-kval också.

På dagens träning testade förbundskapten Erik Hamrén en mittfältstriangel bestående av Anders Svensson och Rasmus Elm bakom Kim Källström i nummer tio-rollen.

Det skulle innebära att Zlatan Ibrahimovic knuffas upp på sin bästa position som nia där han gjort nio mål på sju matcher för PSG i höst.

Jag vet inte om denna formation är aktuell mot Färöarna men väl mot Tyskland. När lagen möttes 2010 och spelade 0-0 hade Hamrén ett mittfält med Anders och Pontus Wernbloom bakom Källström och det gick bra då. Förvisso i en träningslandskamp men ändå. Skillnaden är att i stället för att spela två mittfältare plus forward-forward centralt spelar du två mittfältare plus mittfältare-forward. Lite mer defensivt balanserat alltså. Det kan behövas när Miroslav Klose sätter fart.

Startelvan mot Färöarna så (förutsatt att alla är friska):

Isaksson
Lustig, Granqvist, J Olsson, M Olsson
Svensson, Källström
Larsson, Ibrahimovic, Chippen
Toivonen

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB