Startsida / Inlägg

Därför borde Zlatan vunnit Jerringpriset

av Robbie Lauler

Lisa Nordén ryckte ifrån såväl hästar som hockeyjuniorer, tack och lov, och vann Jerringpriset.
Men Zlatan Ibrahimovic borde ha fått flest röster.

Svenska folkets pris till den person som svarat för årets bästa idrottsprestation enligt Sveriges Radios statuter blev en kamp mellan OS-silvermedaljören Lisa Nordén och världsstjärnan Zlatan Ibrahimovic.

Sara Algotsson Ostholt, som tog silver i fälttävlan i London-OS, tycker jag inte ska värderas så högt. Det är uppenbart att en ny ”ridsportskupp” ringde fram henne till andraplatsen, på samma sätt som Rolf-Göran Bengtsson lyftes hela vägen i fjol.

Hade det bara handlat om prestation skulle seglarna Fredrik Lööf och Max Salminen, som vann OS-guld, i så fall kommit före ”Silver-Sara”. Men svenska toppryttare följs av en engagerad skara människor, det är tydligt. Minns att dessa i höstas samlades ihop nästan en miljon kronor så att Algotsson Ostholt kunde satsa mot OS 2016 på hästen Mrs Medicott (som de tyska ägarna då ville sälja).

När Sportbladet för en månad sedan lät marknadsundersökningsföretaget Sifo ställa frågan till tusen personer vem som är Sveriges populäraste idrottare fick Sara Algotsson Ostholt inte ens en halv procent av svaren.
På min kupong är hon struken.

I stället: triathlon vs fotboll.
Lisa vs Zlatan.

I den nämnda Sifo-undersökningen var Ibrahimovic överlägsen vinnare på 46,2 procent. Nordén landade på dryga fem procent. Men då gällde frågan popularitet: ”Vilka tre nu aktiva svenska idrottspersoner gillar du mest?”.

Jerringpriset handlar om prestation. Eller ska i alla fall göra det.

Lisa Nordén tog silver i triathlon som är OS-gren sedan tretton år tillbaka. Sporten har drygt 4000 licensierade utövare i Sverige, cirka 20 miljoner i världen och är därmed större än ishockeyn i ett internationellt perspektiv.
I London föll Nordén bokstavligen på målsnöret mot Nicola Spirig som nyligen utsågs till årets idrottare i Schweiz tillsammans med tennisspelaren Roger Federer i en liknande omröstning som Jerringpriset. Att framgångsrika triathleter hålls högt är alltså inte unikt för Sverige. Dessutom vann Lisa Nordén VM-guld i fjol trots att hon var plågad av magsjuka dagarna innan.

Med allt detta sagt – trean Zlatan Ibrahimovic förtjänade Jerringpriset ännu mer.

Triathlon är i grund och botten en simpel idrottsform. Vid två-tre års ålder lär du dig springa, vid fyra-fem kan du cykla och vid sex-sju simmar många hjälpligt. Sedan är det bara att härda psyket, bygga upp kroppen, maxa uthålligheten. Dock blir tekniken sällan eller aldrig så bra att en triathlet vinner något stort i löpning, cykling eller simning.

Med fotbollen är det annorlunda. Zlatan utsågs nyligen till den tionde bästa spelaren i världens mest konkurrensutsatta idrott. Det kan aldrig vara en större prestation att ta ett OS-silver i triathlon än att hämta upp 0-4 till 4-4 borta mot Tyskland i fotboll. OS-silver kommer svenskar att ta igen – kanske rentav i triathlon – men att gå i kapp från 0-4 på bortaplan mot ett av världens bästa fotbollslandslag låter sig inte upprepas.

Nu var Zlatan visserligen inte ensam på planen i Berlin, bara starkt bidragande.

Däremot var han ensam om cykelsparken mot England i höstas, en av fotbollshistoriens allra mest fantastiska målprestationer. Det var ingen slump att en av världens just nu bästa fotbollsspelare stod för den. Lika lite som det var en slump att Alfred Nobel uppfann dynamiten, att August Strindberg skrev Röda Rummet, att ABBA vann Melodifestivalen eller att Olof Palmes talekonst fick sådant genomslag.

Målet betydde visserligen inget i den enskilda träningsmatchen men det var ett mål som påminde en hel värld att vi inte bara följer idrott för att vårt lag ska vinna, för att vi vill engagera oss, känna spänning, uppleva stämning, gemenskap och underhållning. Vi följer också idrott för att det djupt inom oss finns en längtan, önskan och förhoppning om att just i kväll händer det där som jag aldrig tidigare sett och aldrig någonsin kan glömma.

Våra minnen av Lisa Nordéns prestationer under 2012 kommer att blekna redan de närmaste åren.

Om Zlatan Ibrahimovics mål på Friends Arena kommer det att berättas sagor långt efter den dag han är död och begraven.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB