Startsida / Inlägg

Triathleternas uppror

av Robbie Lauler

Jag skrev en krönika i går om Jerringpriset. Jag tyckte att svenska folket borde ha röstat på Zlatan Ibrahimovic. Jag resonerade kring att triathlon är en sport där du kan nå eliten genom ett halvårs hård träning, tekniken har de flesta med sig från sju års ålder.

Den som däremot tränar fotboll varje dag i ett halvår platsar nödvändigtvis inte ens i ett bra korplag. Ännu mindre i ett Champions League-klubblag eller EM-landslag. Det blir definitivt inga skytteligavinster i en av världens bästa ligor. Eller topp tio-placeringar på listan över 2012 års bästa spelare.

Detta är fakta, om än lite hårddraget.

Ändå är jag under attack. Attackerna kommer från vatten och land, med eller utan cykel.

Triathleterna slår tillbaka, och de gör det med kraft.

De dyker upp i den här bloggens kommentarsfält, under min krönika på sportbladet.se och framför allt i min mejlkorg.

De är vänliga men uthålliga.

De är inte så många men desto mer fokuserade.

De skriver:

”Hej Robert!
Håller ej med dig vad du skriver i dagens tidning. Det Lisa presterar är en bedrift utan like. Tror inte att Zlatan skulle klara av att göra ett triathlon, han är en fantastisk teckniker och passare, men skulle inte vara ett skit utan sina medspelare. Han kanske skulle kunna ställa upp i gång, det är han fena på. Har alldrig sett en annan spelare promenera på fotbollsplan lika mycket som han och få allt serverat på silverfat.
PS Tycker att du ska pröva på ett triathlon någon gång så du får känna på hur jävla ont det gör.
/Hälsningar Uffe”.

”Nog har jag läst mycket i mina dagar men något så billigt som din artikel gällande Idrottsgalans prisfördelning har jag sällan läst. Det lyser igenom en okunnighet gällande idrott som jag inte ens vill kommentera.
/Stig H”.

”Du raljerar över triathlon – simma, cykla och springa kan väl alla – vilket bevisar din okunskap om andra idrotter än fotboll. Jag har spelat och varit tränare i fotboll, jag har också en i familjen som håller på med triathlon, jag kan tala om för dig han tränar dubbelt så mycket som en allsvensk fotbollsspelare. Lisa Nordén blev världsmästare plus ett OS-silver som hon förlorade med en tusendel. Hon är så in i h-e mycket värd dom här priserna. Zlatan borde inte nämnas i det sammanhanget.
MVH
Anders”.

”Jag läste din krönika i dagens Sportbladet. Hoppas att den är ett skämt. Du kan väl inte på allvar påstå att Zlatan är en bättre idrottare än Lisa Nordén? Zlatan skulle säker inte orka simma 200 meter och springa högst 800 meter och blir utpumpad efter att ha cyklat 5 km.
/Leif”.

”Varför vara så nedlåtande i din krönika? ’Triathlon är i grund och botten en simpel idrottsform. Vid två-tre års ålder lär du dig springa, vid fyra-fem kan du cykla och vid sex-sju simmar många hjälpligt. Sedan är det bara att härda psyket, bygga upp kroppen, maxa uthålligheten. Dock blir tekniken sällan eller aldrig så bra att en triathlet vinner något stort i löpning, cykling eller simning. Med fotbollen är det annorlunda’.
När lär sig de flesta barn att sparka fotboll?

/Lisa”.

”Det är pinsamt att läsa ditt repotage. Men svenska folket lurar du inte. 
PS Skriv SAGOR, det klarar du nog av.
/Finn”.

”Du är då för rolig, en banal träningsmatch i fotboll… Med lite träning hade du säkert också kunnat slumpa in en cykelspark i en träningsmatch där motståndarlaget har tankarna på annat håll. Prestationen är väl ungefär i nivå med att få en krönika publicerad i Vimmerbybladet eller Norrskensflamman!
/Claes”.

”Värsta dyngan jag läst på länge! Får du betalt för att skriva detta dravel?
/Peter”.

”Håller inte med dig en sekund och lyckligtvis inte svenska folket heller. Zlatan? Han gjorde ett snyggt mål, inget snack om det. Men hallå, ett snyggt mål i en träningsmatch. Kolla tv man ser ursnygga mål varje vecka i tv. Lisa Nordén har otvivelaktigt varit 2012 års sportprofil, synd att du inte förstår det.
/Ulf”.

Vi stannar där. Avslutningsvis får jag stöd också, det här mejlet från Göran är intressant:

”Jag har ett par frågetecken till prestationerna eller snarare på konkurrensen inom triathlon. Det är en rakt igenom fysisk idrott likt skidor på längden – hjärta och lungor gäller. Hur går det i en sådan idrott att vinna OS-silver med mestadels rehab inför och att ta topplacering i WC-avslutning efter magsjuka på natten innan? Det gör att jag ställer mig frågan hur bra är egentligen de andra?
/G”.

Värt att fundera ett par varv på.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB