Startsida / Inlägg

De spelarna håller jag ögonen på i Thailand

av Robbie Lauler
Landslaget reser till Chiang Mai i dag, själv landade jag för några timmar sedan efter en flygresa där jag av okänd anledning hamnade i business class. Ett samtal till resebyrån senare kunde jag lugna Aftonbladets ekonomiavdelning: Thai Air har tydligen ett antal platser som varit business class tidigare men nu går under premium economy vilket inte kostar mer att boka. Precis en sådan flygstol fick jag denna gång.
                       ´
Och pappa satt bra, det kan härmed meddelas: jag hade benutrymme nog att sätta upp en teaterpjäs, fällbar fåtölj med ryggmassage, allt från Batman Begins till The Dark Knight Rises på tv:n, en våning ovanför alla skrikande ungjävlar och inte ett isländskt flygfyllo så långt ögat nådde. Jag behövde aldrig osäkra gaffatejpen.
     ´
Sämre kan man förstås ha det.
          ´
Det gjorde inte ont att kliva av i 25-gradig värme heller. Snöar det fortfarande i Stockholm?
  ´
Nåväl, det är fjärde gången Sverige är med i King’s Cup och de har alltid vunnit turneringen. Sverige möter Nordkorea på tisdag, Finland eller Thailand på fredag, plus ett knippe träningar där omkring.
            ´
Skriver i dagens tidning om scouten Reine Almqvists problem att få rörligt bildmaterial om Nordkorea. En match lyckades han få tag på, en U20-landskamp från 2011. Enligt Reine är Nordkorea det enda landet i världen där sådana här problem uppstår.
          ´
…om Thailand sa Reine att de spelar ”framtidens fotboll”. Vad som menas med det orkade han inte utveckla men på fredag kanske Sverige får en lektion.
                ´
Jag förväntar mig inte något ”succé direkt”-genombrott à la Rasmus Elm, Emir Bajrami eller Oscar Hiljemark i år. Det finns talang i truppen, men många spelare känns som ren utfyllnad.
                            ´
Det intressantaste är att studera spelarna utifrån vilka bänkplatser som är lediga i den ”riktiga” landslagstruppen.
   ´
Där finns definitivt en öppning för en mittback till, kanske två – men blir det Pontus Jansson, Alexander Milosevic eller Niklas Backman som ställer sig först i kön? Och var står egentligen Daniel Majstorovic? Själv har han som mål att snart vara tillbaka med Zlatan & Co. igen men för att Erik Hamrén ska satsa på veteranen krävs i så fall att ”Maestro” hittar samma nivå som under EM-kvalet 2010-11.
        ´
En spelare som kan slå sig in i A-landslaget av egen kraft är Jiloan Hamad även om konkurrensen bakom givne Sebastian Larsson hårdnade när Tobias Sana dök upp. Hamad hade nog behövt få klart med Lazio eller annan utländsk klubb för att anses mogen, så brukar förbundskaptener resonera. Men en riktigt bra vecka i Chang Mai kan räcka för en ny chans mot Argentina på Friends Arena 6 februari.
                ´
…plats finns även på högerbacken där Mikael Lustig behöver konkurrens men även om Martin Lorentzson gjort det bra i AIK och Europa League skulle jag bli förvånad om han vid snart 29 års ålder plötsligt visar sig ha en landslagsväxel att lägga in. En träningsmatch i januari fixar han men ett VM-kval mot Tyskland? Nja.
´
…å andra sidan: vilken svensk ytterback gör det?
                           ´
Januariturnén brukar få en del skit i folkmun men faktum är att i sommarens EM-trupp hade 18 av 23 spelare gått vägen via vinterresan.
     ´
Mer då?
              ´
En fråga som är värd att ställa är om Anders Svensson tänker fortsätta i landslaget under 2013. Om Anders själv vill, ger Hamrén honom en plats i truppen. Dock inte i startelvan.
  ´
Truppens yngsta spelare är AIK:s Robin Quaison. Förväntningarna på 19-åringen är höga, framför allt från AIK-fansen, men det är minst ett år för tidigt för ett genombrott. Jag hoppas så klart jag har fel men jag minns att förhoppningarna var liknande på Elfsborgs Viktor Claesson i fjol utan att de riktigt infriades.
                               ´
…Claessons år i år i stället?
            ´
Att Simon Thern och Ivo Pekalski är uttagna har jag lite svårt att förstå sett till deras fjolårssäsonger. I Pekalskis fall handlar det om att han kom in som ersättare för skadade Oscar Lewicki. Thern hade knappast varit med om Niklas Hult varit tillgänglig (skadad).
            ´
Tobias Hysén och Adam Johansson är på plats i kraft av deras rutin. Om Sverige enbart ställer unga debutanter på planen riskerar matcherna att bli ett test utan värde om motståndet är någorlunda bra.
                       ´
…har ni frågor om andra spelare ställ dem i kommentarsfältet så ska jag hålla ett extra getöga.
   ´
Apropå motståndet får vi hoppas att det är bättre än i fjol då Bahrain och Qatar kom med snudd på mediokra lag, i synnerhet Qatar. Det var inte första gången, minns bara cirkusen i Sydafrika 2011. Därför har SvFF valt att inte låta tv-rättighetsinnehavaren Kentaro sköta turnén utan tackade ja till en inbjudan från King’s Cup som arrangeras av thailändska fotbollsförbundet sedan 1968, startad till kung Bhumibols ära, världens just nu längst regerande monark som installerades på tronen redan 1946.
      ´
God vän med vår egen XVI, för övrigt.
                   ´
Nu ska jag ta på badbrallorna, dra in magen och inspektera hotellpoolen. Första landslagsträningen är inte förrän i morgon.
 ´
Till sist bara, dagens fråga: när jag såg den här innovativa flygplansspetsen slog mig följande fundering…
 ´
…varför ser man aldrig fåglar när man flyger?
´
 • Tjänstgörande sportredaktör: Samuel Abrahamsson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB