Startsida / Inlägg

Om en taxichaufför utan händer och annat dag två i Thailand

av Robbie Lauler

Så är januariturnén i gång i norra Thailand, i Chiang Mai som betyder ”ny stad”.

Särskilt ny är den dock inte utan har stått här sedan 1296, byggd som huvudstad i konungariket Lan Na (1296-1768) längs floden Ping…

…staden är ett myller av synintryck, affärer och mopeder…

…här betraktat ur vår taxi hem från dagens träning, elegant rattad av denne man…

…vi var lite tveksamma när vi hoppade in där bak, det ska erkännas: mannen saknade en underarm och två händer. Men vår nyfunne vän körde bil med ackuratess.

Eller som TT-Skiöld uttryckte saken:
– Han kör bättre än alla dårar i Stockholm. Det kan du citera mig på.

Landslaget tränade intill 700-årsstadion där matcherna i King’s Cup ska spelas (mot Nordkorea och Thailand eller Finland). Arenan skymtar bakom de nyfikna ortsbor som studerade Sveriges första pass…

…två spelare saknades, Victor Prodell och Viktor Claesson, båda fick problem med magen redan på flyget. Många var också trötta på grund av tidsomställningen och därför har morgondagens träning senarelagts en timme, även om Lasse Richt först hävdade att det var vi journalister som ville ha sovmorgon.
– Det är faktiskt för er skull, försökte landslagschefen.

Dagens stora rubrik kunde varit denna: Herrlandslaget börjar med sport-BH

…men så kul fick vi inte ha det, det är ett plagg där GPS:en fästs som mäter hur mycket spelarna springer och i vilka hastigheter.

Reportrar på plats i Chiang Mai från svenska medieföretag är förutom TT-Skiöld och undertecknad, även Expressens Disco och TV4:s Lundh. Här intervjuar de förbundskapten Erik Hamrén

  

…skämt åsido.

Apropå Lundh så har han bytt ut sitt tjurkranium till bältesspäne (som fick mycket speltid under EM) till ett bältesspänne som jag tror föreställer en dödskalle.

På presskonferensen frågade jag Hamrén varför han nobade Leo Messi i Ballon d’Or-omröstningen och fick en lång utläggning till svar. Hamrén avslutade med att konstatera att han inte tar sådana listor så allvarligt men kunde köpa att vissa journalister reagerat på hans topp tre (ZlatanCasillasRonaldo). Men det var inte i första hand journalister som reagerade, det blev framför allt en stor diskussion bland den fotbollsintresserade allmänheten.

Många bloggläsare är nyfikna på vilka som får speltid under årets januariturné, jag frågade Hamrén om han tänker toppa laget eller låta alla spela (Sverige har även sex byten per match):
– Jag har inte bestämt ännu om alla får speltid. Vi vill vinna matcherna, självklart. Men om det vore viktigast, då hade vi haft en annan trupp. Jag vill inte låsa mig nu, först ska vi lära känna varandra och se hur det är med slitage och så vidare. Jakob Johansson försvinner efter första matchen, det har vi gjort upp med Blåvitt, sa Hamrén.

Blir det oavgjort mot Nordkorea väntar inte förlängning utan straffsparkar direkt.

Vidare handlade presskonferensen om det jag tog upp i bloggen i går, nämligen de platser som finns i den ”riktiga” landslagstruppen, på mittbackssidan bakom Andreas Granqvist och Jonas Olsson.

Hamrén sa:
– Mikael Antonsson har varit nummer tre, sedan har vi haft lite olika som fjärde. Det finns några yngre som kan komma fram. Även Rasmus Bengtsson har fått spela en hel del i sitt klubblag, Joel Ekstrand får speltid i Watford och Pontus Jansson hoppade in mot England. Även Alexander Milosevic är med här. Sedan gäller det att ta sista steget.

…lägg därtill Niklas Backman och Daniel Majstorovic som också är på plats i Chiang Mai.

Jag gjorde en tv-intervju med Majstorovic hur han ser på att slå sig in A-truppen igen. Sedan undrade jag om de här bilderna som har florerat på honom och Zlatan i vinterkamouflagekläder på väg ut på jakt. Det var han inte lika pigg på att diskutera:
– Det handlar inte om fotboll, menade ”Maestro”.

Frågade också Hamrén om truppens yngsta spelare, Robin Quaison, vad har förbundskaptenen för förväntningar på 19-åringen?
Det ska bli spännande att se honom. Han tog enorma steg i fjol med AIK. Ska bli intressant att se om han kan visa samma respektlöshet som han gjorde i allsvenskan och inte minst i de Europa League-matcher han spelade. Han gjorde ett bra intryck, jag gillar sådana killar som visar på planen att ’jag är bra”, sa Hamrén.

…jag skrev i går att jag tror det är för tidigt för ett landslagsgenombrott för Quaison vilket vissa reagerade på i kommentarsfältet. Jag syftade inte direkt på åldern, snarare att grabben bara gjort 13 allsvenska matcher från start. Det vore synnerligen ovanligt – och imponerande förstås – om han också kliver fram och visar sig redo för ett ”riktigt” A-landslag. Dessutom är central mittfältare den position det är störst konkurrens om. Källström, Wernbloom, Elm, Svensson och Holmén blir alltid uttagna i truppen, utöver det finns Albin Ekdal som spelar ordinarie i Cagliari och Oscar Hiljemark som nyligen blev klar för PSV Eindhoven. Det är inte lätt för en 19-åring att ta sig förbi alla dem. På sikt, om utvecklingen fortsätter i samma riktning, så visst. Men det är en annan sak.

En som däremot har goda chanser att komma med i truppen redan mot Argentina 6 februari är Jiloan Hamad. Mer om honom i papperstidningen i morgon.

Till sist: det knackade precis på dörren och hotellpersonalen kom in med en flaska vatten och en fortune cookie. Och det här får man väl skriva under på?

PS Om ni läste min tidningskrönika i dag vet ni också vilka som vinner allsvenskan.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB