Startsida / Inlägg

Norges svar på Tord Grip tar över Djurgården

av Robbie Lauler

Per-Mathias Høgmo, där har ni 53-åringen som ska rädda Djurgården kvar i allsvenskan.

Att tf sportchef Anders Grönhagen landar ett så tungt tränarnamn är imponerande. Med tanke på förutsättningar och bakgrund är det ett väldigt bra val på papperet. Sedan ska kemin fungera också, det är alltid vanskligt att sia om.

Høgmo är respekterad i Norge, både i förbundskorridorerna och bland klubblagen. Han nämns som efterträdare på förbundskaptensposten efter Drillo och bakgrunden påminner en del om Tord Grips, med både damlandslaget, flera U-landslag och förbundsuppdrag. Finns dock inga uppgifter om att Høgmo spelar dragspel, och någon norsk Svennis existerar ju inte heller. Jag ringde upp Tord och frågade vad han visste om Høgmo, och han bekräftade att det är en ansedd tränare.
– Han har nog mest och bäst utbildning i hela Norge. Det finns bara gott att säga om honom. Han är god vän med Tommy Svensson och har varit i U21 och jobbat med damlandslaget. Han är lite som jag, sa Tord och skrattade.
Det var faktiskt den rubriken jag tänkte sätta – men spelar han verkligen dragspel?
– Nä, det undrar jag. Det är inte så många som gör det. Men i Norge finns faktiskt ett par stycken, menade Tord utan att utveckla närmre.

Vi talar om en 4-4-2-teoretiker som doktorerar i fotboll vid universitet i Tromsø och som varit fotbollschef i norska förbundet (den roll Lasse Richt har i Sverige) men för den sakens skull ingen Lars Lagerbäck-kopia (även om de är goda vänner), åtminstone inte att döma av reaktionen vid det här målet.

På minussidan hittar vi att han brände ut sig under åren i Norges enda storklubb Rosenborg där han figurerade i olika roller. Høgmo var sjukskriven från jobbet som huvudtränare när ligaguldet 2006 säkrades, och där fungerade det aldrig riktigt – å andra sidan var det inte lätt att jobba i skuggan av Nils Arne Eggen. Men hur hanterar han pressen och trycket i Djurgården?

2009 klev han in i Tromsø och byggde snabbt en stark defensiv och hade ett par hyfsat framgångsrika år tillsammans med bland annat mittbacken Fredrik Björck (i dag i Häcken). 2012 slutade han tvärt för att ägna mer tid åt familjen och fotbollsstudierna, när han nu hoppar på Djurgården har han antingen fått snuskigt bra betalt eller att han funnit korttidskontraktet över 2013 mycket utmanande. Förmodligen en kombination.

Tyngre titlar saknas förutom OS-guldet med norska damerna 2000 men det är inte att plocka titlar som är hans huvudsakliga uppgift i Djurgården – den är att sätta defensiven och ta tillräckligt med poäng för att lämna det bottenträsk där laget egentligen inte hör hemma. Och kanske ett cupguld som en skön bonus på det.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB