Startsida / Inlägg

En inblick i cirkus Brasil

av Robbie Lauler

Jaså, lite mosiga i skallen efter gårdagens midsommarfirande?
Ni ska veta att det pågår en ganska snurrig dans runt det brasilianska landslaget också.
Inte ens David Luiz lyckades styra upp det hela.

Allt började med förbundskapten Scolaris presskonferens i Fortaleza i tisdags. Eller, egentligen började det med 0-0-resultatet mot Mexiko men presskonferensen efteråt blev Felipãos tillfälle att sätta dagordningen då han visste att resultatet skulle bli hårt kritiserat.

Genom att anklaga brassedrevet för att inte lita på A Seleção och att ha piskat upp en stämning som gjorde att domaren inte blåste straff för Marcelo skapade han den ”vi-mot-dem”-känslan han ville åt.

I stället för att svara på konkreta frågor om det som inte fungerar i Brasiliens spel har relevanta funderingar därefter viftats undan med ”Ni vill oss illa, ni klagar och hittar på”.

Därmed hoppas Felipão att kritiken också ska flyga över spelarnas huvuden, att de inte ska ta åt sig allt för mycket av den massiva rapporteringen från 1500 ackrediterade journalister, åtta live-sändande tv-bolag och jag vet inte hur många radiokanaler och tidningar och webbsajter.

Ett av de äldsta tricken i boken men också ett av de mest framgångsrika: Laget-mot-medierna.

Ingenting sker nämligen av en slump kring det här landslaget.

Den förste spelaren efter Mexiko-debaclet som mötte drevet här i Teresópolis var Júlio César. Och det är ju svårt att ställa en målvakt till svars för ett 0-0-resultat. Ändå ska ni veta att vissa försökte: Júlio César ifrågasattes för att han inte slog tillräckligt många långa utsparkar mot Fred och Neymar.

I går då – medan ni firade midsommar i Pontiac Silverdome eller nån annanstans – fortsatte den ystra dansen i vår stora bergsby norr om Rio de Janeiro. När drevet hoppades på hårt nedsablade anfallaren Fred eller fixstjärnan Neymar skickade Felipão fram två försvarsspelare i stället – Marcelo och David Luiz.

Presskonferensen inleddes med något av det mest bisarra jag har varit med om i liknande sammanhang. Presschefen Rodrigo Paiva – som är värd ett eget kapitel framöver –informerade om den stora mängd beundrarbrev som postats till landslaget.

Det handlade inte om mejl eller inlägg på sociala medier utan hederliga gamla brev i kuvert gjorda av papper lagda i låda. 6000 stycken närmare bestämt. Upp på scenen kom en brevbärare som hette Roberío med två buntar: En till David Luiz och en till Marcelo.

Att postverket råkar vara en av det brasilianska fotbollsförbundets sponsorer är föga förvånande i ett presscenter där du kan bli friserad av Gillette, få dina kläder tvättade av Ariel och där tolkarna som översätter presskonferensen till engelska sitter i en glasbur dekorerad med språkskolan Englishtowns logga.

I alla fall: ”Beundrabrevstricket” såg nog bra ut framför den församlade världspressen.

Medan Marcelo gav goddag yxskaft-svar på de flesta frågor var det intressant att ta del av David Luiz sätt att hantera kritiken. Jag förstod ganska snabbt varför han beskrivs som den informella ledaren i det här landslaget: Han ger ett smart, vältaligt och kraftfullt intryck och då ska ni veta att han fick frågor om precis allt som överhuvudtaget går att kritisera.

Det tränas för lite, är ledigt för ofta, fysiken är för dålig, spelet utvecklas inte, bara Neymar som levererar, laget störs av öppna träningar, Fred gör inga mål och det saknas konstruktiva spelare på mittfältet.

David Luiz, iförd en bandana som täckte hans väldiga hårsvall, satt på podiet i 55 minuter (jämför med en medelmåttig svensk landslagsspelare som Lasse Richt släpar i väg efter max tio) utan att ducka en fråga, utan att sakna svar en enda gång.

Efteråt sprang jag på TV4:s Patrick Ekwall och vi sade i kör: ”Vilken ledare”.

Brassedrevet såg också nöjda ut. De tycktes ha fått svar på de flesta av sina frågor och funderingar.

Men det återstod ett träningspass innan dagen var slut. Felipão placerade försvarsspelarna på ena planhalvan i en ganska tuff övning som gick ut på att rensa undan så många inlägg som möjligt under en minut i ett flertal repetitioner.

Anfallare och mittfältare drillades i en ändlös avslutningsövning där varje spelare måste skjutit över hundra skott på mål.

Därefter var det tvåmålsspel, elva mot elva på en planhalva, tätt och tajt. Passet klockade in på en timme och 45 minuter.

Ett perfekt träningsupplägg att kicka igång truppen med efter match och vilodagar, tänkte jag. Men efteråt suckade Termosen från Radio Globo:
– En bedrövlig träning. Inte seriöst alls. Felipão blandade lagen, startelvan jobbade inte tillsammans, vad ska det här ge?

Fotomodellen, som jobbar på en tv-kanal och har god insyn i det mesta, hade redan konspirationsteorin klar:

Parriera (teknisk chef för landslaget) lyssnar på presskonferensen. Han hör att många frågor handlar om träningsupplägget. Sedan genomför de en sådan här träning som inte ger nånting. Det är en reaktion på de frågor som ställs. Det är för att hålla i den här ”vi-mot-dem”-känslan. Nu blir det ny kritik, menade Fotomodellen.

Ibland undrar jag om de brasilianska journalisterna överhuvudtaget begriper fotboll samtidigt som jag beundrar en annan kvalitet: De vet hur man engagerar läsare och lyssnare.

DAGENS BILD

Ni som hängt med ett tag vet att det kan vara ont om nyheter för de tusentals journalister som följer cirkus Brasil. Så när den här mannen kom gåendes med sin förvisso välvuxna hund utanför träningsanläggningen var tv-kanalerna inte sena att hitta en story (FOTO: Pontus Orre)…

Skärmavbild 2014-06-21 kl. 01.08.17

 

 

 

 

 

DAGENS HUND

Apropå hundar: Vi slog följe till dagens träning med två brasilianskor på promenad med sin hund, en blandning av golden retriever och labrador. Exakt en sådan blandras hade jag själv hade som liten och som jag döpte till Zico efter…ja ni vet vem. Den här jycken heter Manuel.

DAGENS TIPS

Frisparkssprayen har blivit en förbannelse, av över 70 mål har inte ett enda gjorts på frispark. I frisparkarnas förlovade land Brasilien är detta inte okej. Jag frågade Marcelo på presskonferensen vem som gör det första och föga förvånande blev svaret Neymar.

DAGENS HYLLNING

Hulk har haft ett skakigt VM hittills. Men utanför träningsanläggningen har det nu rests en gigantisk staty till hans ära…

Skärmavbild 2014-06-21 kl. 01.10.01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DAGENS ZLATAN

När tv-kanalen Fox Sports rapporterade att Zlatan Ibrahimovic var på plats på England-Uruguay gjordes det med tillägget: ”Tidigare har han bara setts som pappdocka utanför Brasiliens träningsanläggning”. Du borde pröjsa oss för den marknadsföring jag ger dig, Ibra!

DAGENS TRÄNING

Under tvåmålsspelet hade spelarna bytt positioner, David Luiz och Thiago Silva lirade forwards för laget utan västar. Underbart att se Luiz stora glädje att göra mål då han efteråt rusade fram till närmsta lagkamrat och kastade sig på honom med bröstkorgen före.

DAGENS TOLK

Den svårt sågade tolken som direktöversatt presskonferenserna har tydligen fått kicken. Ingen har sett röken av honom på flera dagar, och i går var två nya förmågor på plats. Inte oss emot, de här kunde nämligen engelska.

DAGENS KAMERUN-ELVA

Högst oklart. Drevet vågar inte ens spekulera, bara gissa. Men de hoppas på att Felipão – som tidigare varit öppen med det mesta – ska ge en hint på dagens träning. Många vill se Neymar som anfallsspets, Bernard och Willian på kanterna och Oscar centralt. Ingen Fred och ingen Hulk, alltså.

DAGBOKEN

För första gången sedan vi kom hit (tror jag) levererades allt på utsatt tid. Det är dock ingen garanti för att det blir presskonferens 17.45 och träning 20.00 i dag. Man kan ju hoppas. Annars rycker vi på axlarna och är glada ändå.

DAGENS DANS

Glad midsommar från Teresópolis önskar papp-Zlatan och jag.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB