Startsida / Inlägg

Genomklappningen på Hjorthagen

av Robbie Lauler

Det var snudd på publikrekord i journalistlandskampssammanhang på Hjorthagen i onsdags.

Åtminstone i en kvart.

Sedan tröttnade de 15 Djurgårdsjuniorer som stannade kvar efter träningen för att se det traditionsenliga sommarmötet mellan Sverige och Finland i Stockholm.

De svenska förutsättningarna var inte optimala. Förbundskapten Jöns Larsson ramlade in en halvtimme försenad i ett par blankslitna gympadojor då han inte hittade sina fotbollsskor. Lagets andlige vägvisare Niklas Holmgren kom direkt till uppvärmningen, spelade två minuter innan han tvingades kliva av med svåra krämpor. President Berndt Rosqvist dök inte upp överhuvudtaget vilket fick fart på spekulationerna att det bara är båtresan till bortamötet som lockar numera.

Finland, däremot, hade tagit flyget på morgonen och ett dopningstest skulle garanterat placerat de på fel sida gränsen: Där fanns inte en promilles bakfylla.

Fusket lönade sig, finländarna stod för de få löpningar matchen erbjöd i sommarsolen.

Efter fem raka svenska segrar blev det till slut en klar 3-1-förlust, tröstmålet gjorde förbundskapten Larsson själv men han kunde inte gärna undgå att få bollen i mål från nära håll efter debutanten Ramin Nouris exakta vänsterinlägg.

Det svenska laget såg ut att ha skött sommarträningen exempellöst uselt, ansvaret faller förstås på förbundskapten Larsson, och efter det fiaskoartade haveriet återstår två obehagliga men viktiga utredningar innan returmötet i Helsingfors i november:

* Kan Johan Larsson sitta kvar?

* Vem tar kaptensbindeln från Simon Bank?

BETYGEN

Henrik Strömblad, Viasat +
TV-räddningen på ett finskt närskott i andra halvlek räcker inte för godkänt då Strömblad bjöd på två mål: Han släppte en lobb från 35 meter (1-2) och missbedömde en utrusning kapitalt (1-3).

Simon Bank, Aftonbladet (C) +
Förtjänar möjligen ett plus till men i journalistlandslaget ställs extremt höga krav på lagkaptenen. De levde Bank inte upp till den här gången. Heller.

Niklas Holmgren, Viasat ++
Spelade egentligen 58 minuter för lite för att kunna betygsättas men var en positiv kraft på bänken. Ett extra plus för att han satt kvar tiden ut.

Christoffer Braw, Viasat +
Man får hoppas att Braw har bättre ordning på de tv-produktioner han producerar än han hade på sitt positionsspel i den här matchen.

Per Bohman, Aftonbladet ++
Ovan roll för journalistlandslagets ”Thierry Henry” som han ändå löste bra. Bohman har spelat för lite vänsterback, det är vad han har gjort.

Kalle Karlsson, Aftonbladet +
Hade en frispark som så när letade sig in i mål. Bolltrygg och klok, men bjudningen till Finlands andra mål kan omöjligen förbises när det kommer till betygsättning.

Christoffer Glader, Aftonbladet +
Mannen som aldrig gör en dålig match vet nu hur det känns.

Johan Larsson, Expressen ++
Lyckades bli fälld av bollen två gånger, sedan kapades han av en finne nära mål men domaren missade den uppenbara straffen trots bra placering. Tröstmålet räddar med nöd och näppe det godkända betyget.

Robert Laul, Aftonbladet +
Fet och oduglig.

Ramin Nouri, SVT +++
En intressant debut. Utnyttjades tyvärr för sällan av sina lagkamrater då han med fart och teknik direkt fick ett övertag på Finlands högerback. Låg bakom de flesta av Sveriges få målchanser.

Thomas Wilbacher, Expressen +
Sveriges svar på Fred. Nuff said.

ERSÄTTARE

Fredrik Jönsson, Aftonbladet ++
Fick ersätta Holmgren tidigt och stabiliserade defensiven någorlunda samt bjöd på alternativ i det offensiva spelet.

Sigge Dabrowski, Expressen +
Arbetsinsatsen var det inget fel på. Det var resten som var problemet.

TRÄNARE

Johan Larsson, Expressen +
Den försenade ankomsten, det tveksamma skovalet, den slappa laguttagningen och den direkt undermåliga sommarplaneringen. Larssons uppförsbacke blir allt brantare.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB