I morgon röstar parlamentet om Internets framtid

Nu är det nog med förslag.
I morgon kommer EU-parlamentet att rösta om Internets framtid. In i det sista har olika grupper lobbat för sin mening. Men nu har förslagstiden gått ut.
Nu väntar alla på omröstningen. Det är inga småfrågor som ska upp till beslut.
Telekompaketet är ett samlingsnamn för ett antal lagförslag om telefoni och Internet. Det var meningen att paketet skulle reglera konkurrensen på nätet, att det skulle handla om tillsyn och skydd för konsumenterna.
Men då såg underhållningsindustrin sin chans. Lobbyingen satte fart, industrin ville smyga in några extra förbud mot fildelning nu när EU ändå skulle besluta om Internet. Industrin fick stöd av Frankrikes Nicolas Sarkozy som förberett egna lagar för att stänga av illegala fildelare från Internet. Franska EU-parlamentariker la lydigt liknande förslag för hela EU.
I protest mot industrin och mot fransmännen restes två bra förslag:
Ett fick nummer 138 och det kräver att en domstol prövar en avstängning från Internet innan den verkställs.
Kompromissen som nu ligger säger att en avstängning ska granskas av domstol, men inte när.
Ett annat förslag fick nummer 166 och det kräver garantier för att operatörer inte ska kunna blockera vissa sajter.
Kompromissen säger att det är upp till varje land att besluta.
Bakom de urvattnade förslagen står de konservativa, liberala och socialdemokratiska grupperna. Omröstning sker vid lunchtid i morgon.
Den svenska vänsterpartisten Eva-Britt Svenssons förslag 138 och 166 ligger fortfarande som motförslag till den stora kompromissen.
Internet måste vara öppet för medborgarna, ingen ska riskera att stängas av utan rättslig prövning. Operatörer ska inte kunna blockera sidor. Den typen av censur främjar inte kulturen, vare sig i Sverige eller ute i Europa.
Eva Franchell