Arkiv för April 2010 - Sida 1 av 3

Cameron på väg tillbaka

Den sista TV-debatten i den brittiska valrörelsen hölls igår kväll. De tidigare har varit dramatiska och gett upphov till vad de brittiska tidningarna kallat ”Cleggmania”: Liberaldemokraternas partiledare Nick Clegg har varit den här valrörelsens sensation.

Gårdagens debatt skulle handla om ekonomin (även om det pratades om en del annat också) och ekonomin är Labour och Gordon Browns starkaste kort, som vi skrev om på ledarsidan igår

”Som ni märkt så får jag inte till allt på rätt sätt. Men jag vet hur man hanterar ekonomin, både i dåliga och goda tider” sade Gordon Brown i sitt inledningsanförande. Han syftade naturligtvis på den pinsamma incidenten när han råkade kalla en väljare för intolerant och det snappades upp av en mikrofon. Brown klarade sig bra men tyvärr verkar den sista (och viktigaste) debatten blivit något av ett andra genombrott för David Cameron. Gordon Browns försök att framställa David Cameron som ”samma gamla höger” kan ha varit ett misstag. 

Den konservative partiledaren försökte framställa Gordon Brown som mer av samma, David Clegg som ett osäkert kort och sig själv som sån där ”change” som alla vill ha. Mätningarna nu på morgonen visar att det kan ha fungerat för Cameron. 

Den första uppgiften

 

Oppositionen lovar att höja taket i a-kassan och samtidigt sänka avgifterna. Ett efterlängtat och nödvändigt besked. Förbättringar för de arbetslösa kan – lika lite som en förbättring av sjukförsäkringen – vänta på den stora socialförsäkringsutredning som regeringen till sist bestämt sig för att tillsätta.

Nya siffror från a-kassornas samorganisation visar att bara var tionde arbetslös får 80 procent av sin inkomst i arbetslöshetsersättning. Nästan hälften av de inskrivna på arbetsförmedlingen saknar helt a-kassa.

Arbetslöshetsförsäkringen är på väg att haverera.

”Det kommer att leda till stora mänskliga tragedier”, säger TCO:s Sture Nordh. ”Bristerna i trygghetssystemen måste åtgärdas omedelbart”, säger LO:s Wanja Lundby-Wedin.

Regeringens jobbpolitik har kanske inte skapat på många jobb, men på en annan punkt har den fungerat. Mobbningen av sjuka och arbetslösa är högeffektiv.

Att ändra på det blir en ny regerings första uppdrag.

Ingvar Persson

Vad vill direktörerna

I dag, tre veckor efter att årets förhandlingar med IF Metall blev klara, berättade Teknikföretagen att de säger upp Industriavtalet efter 13 år. Nu hoppas de på överläggningar med de fackliga organisationerna om hur nästa avtalsrörelse ska gå till.

Arbetsgivarna är missnöjda med årets förhandlingar, så mycket är klart. Precis vad de hoppas på i stället är svårare att förstå. Teknikföretagens egen vd, Anders Narvinger, tycker av allt att dömma att samordningen med andra sektorer blivit en boja. Ett ”verktyg för inhemskt skyddade sektorers löneanspråk”, säger han bittert.

Svenskt Näringslivs Christer Ågren tycks däremot anse att samordningen mellan olika branscher fungerat för dåligt. ”LO-förbunden lever inte upp till avtalets intentioner”, säger han lika bittert.

Frågan är, hur vill direktörerna ha det? Ska varje bransch förhandla för sig, även om det betyder högre löneökningar för handelsanställda, byggnadsarbetare och andra. Eller ska centralorganisationerna, främst LO och Svenskt Näringsliv, fortsätta att söka former för en samordning som faktiskt kan accepteras av alla?

För dagen låter det mest som om direktörerna är förbannade för att de inte får bestämma alldeles själva.

Ingvar Persson

Reinfeldt kan hålla sig för skatt

Knappt hade Fredrik Reinfeldts osande kommentar om bensinskatten hunnit dunsta förrän de rödgröna slog till med ett förlag om en inkomstskattehöjning. Därtill sade Mona Sahlin i SVT:s Rapport på onsdagskvällen att det vid ett regeringsskifte även blir ett återinförande av förmögenhetsskatten.

Särskilt nya var de beskeden ändå inte. De ligger helt i linje med vad som tidigare sagts. Det blir en mer detaljrik presentation på måndag när de tre partierna lägger fram sin gemensamma ekonomiska motion.

Men klart tycks vara att förvärvsavdraget, det så kallade jobbavdraget, skall trappas ner för dem som har en månadsinkomst på 40 000 kronor och mer. Vid inkomstnivån 80 000 skrotas skattereduktionen helt.

Det behövs pengar till välfärdens kärnområden. Om detta råder det rätt så stor enighet, enligt den opinionsundersökning som de rödgröna lät genomföra förra sommaren. Hela 65 procent höll med om påståendet att kommuner och landsting ska få större resurser till skola och vård, ”även om det kräver högre skatter”. 25 procent höll inte med.

Säkerligen kan flertalet väljare också hålla med om att det vore det utmärkt med en politik som nu kan minska de klyftor som Anders Borg hävdar måste vidgas ytterligare för att kanske krympa i en obestämd framtid.

”Skattechock”, sade Reinfeldt.

Verklighetsanpassning är ett sannare ord.

Ungern långt åt höger

Fidesz, det högerpopulistiska partiet som vann första omgången av det ungerska valet med bred marginal, tog vid den andra valomgången igår en jätteseger. Totalt samlade Fidesz och partiledaren Victor Orban 263 av parlamentets 386 mandat och fick därmed den eftertraktade två tredjedels majoritet som ger långtgående konstitutionella befogenheter.

I land efter land går också extremhögern fram och blir representerade i lagstiftande församlingar. Så ock nu i Ungern, där Jobbik, ett parti med en tillhörande paramilitär gren, Magyar Garda, erövrade 47 parlamentsplatser. Jobbik och Magyar Garda tyngs av en riktigt elakartad nationalism och närmast blodsmystik.

Inte mycket, ingenting alls egentligen, talar för att Fidesz kommer att hålla Jobbik och Magyar Garda särskilt kort. De kommer att fortsätta marschera i svarta skjortor och bedriva klappjakt på bland annat romer.

Jämnare brittisk valdebatt

Den andra TV- debatten i den brittiska valrörelsen är precis över. Liberaldemokraternas Nick Clegg som överraskade stort i den första var väldigt bra. Gordon Brown var bättre än sist. Däremot lyckades David Cameron (vars konservativa parti har mest att förlora på att det går så bra för liberaldemokraterna) inte vända opinionsvinden. Fyra av de fem mätningar jag sett nu (precis efter debatten) placerar honom sist. Och han var förvånansvärt svag. Utrikesminister David Miliband sa: ”Nick Clegg är bra på stil. David Cameron brukade vara bra på stil” och det stämmer.

Via Twitter förstod man ganska snabbt att Labour bestämt sig för att lyfta fram att ”Gordon Brown står för substans” och det ligger en del i det också, men man blir som svensk förstås alltid chockad av att höra alla de brittiska partiernas tonläge kring invandring. Ezra Klein som är ameriksnk politisk kommentator för Washington Post twittrade: ”Reminded again that the European left is way to the right on immigration.”

Debatten skulle handla om utrikespolitik. Men det talades om allt från pensionärernas villkor till finanskrisen. Det senare ämnet utklassar Brown de andra i, Nick Cleggs förslag om att bryta upp bankerna framstod som ganska tunt (jag har dock inte läst hela förslaget än). Men det var å andra sidan en av få frågor där Brown lyckades vinna över Clegg. De konservativas idéer i frågan är för mig ytterst oklara.

Gällande utrikespolitiken anklagade Brown Clegg för att vara ”anti USA” och Cameron för att vara ”anti Europa”. Kritiken mot de konservativa är uppenbar, de är oerhört EU-skeptiska och har lämnat den konservativa parlamentsgruppen i EU- parlamentet, samarbetar nu istället med bland annat lettiska nynazister. Brown anklagade Cameron att han som premiärminister skulle minska Storbritanniens inflytande i världen: ”you’ll turn Great Britain into Little Britain”.

Vad Brown menade med att Liberaldemokraterna var ”anti USA” var mer oklart. De var det enda parti som var emot Irak- invasionen, vilket Clegg tog upp på ett mycket bra sätt i sitt inledningsanförande. Han hänvisade även till den brittisk underrättelsetjänstens inblandning i tortyr och CIA-övergrepp. Liberaldemokraterna motsätter sig även  Labours och de konservativas strategi gällande Trident robotsystemet.

Brown anklagade slutligen Cameron för att vara ett hot mot ekonomin och Clegg för att vara ett hot mot landets säkerhet. Som svensk sosse är det på väldigt många plan svårt att köpa Browns buffliga konservativa stil, men han är bra när han pratar ekonomi och gjorde definitivt bättre ifrån sig än förra veckan.

Den stora frågan är förstås om den så kallade ”Cleggmanian” kommer att hålla i sig. Vi får se mätningarna imorgon.

Stockholmsdebatten ska svida

 

Första valduellen om Stockholm hölls i dag. Platsen var Liljeholmens nya centrum där moderate finansborgarrådet Sten Nordin mötte Socialdemokraternas oppositionsborgarråd Carin Jämtin.

Den blev en trevlig tillställning, avslagen men trevlig.

Sten Nordin hade tagit partisekreterare Per Schlingmanns order på allvar och dök upp i en lila stickad tröja som näst intill matchade Carin Jämtins lite mer rosa. De båda borgarråden står inte så långt ifrån varandra i politiken heller. De vill bygga Förbifart Stockholm, även om Socialdemokraterna nu går på rödgrön folkomröstning först.

De vill båda bygga fler lägenheter. De vill satsa på sommarjobb åt stadens ungdomar och ha en bättre utbildning i skolan.

Någon gång stack det till lite i debatten, som när Carin Jämtin pratade om mellanstadiebarnen som inte får något fritids i sommar. Men snart återgick debatten till mer avslaget nästan samförstånd.

Annat var det i förra valrörelsen då Kristina Axén Olin och Annika Billström stred på kniven. De var nog egentligen lika sams som Nordin och Jämtin, men när de gamla borgarråden debatterade stannade folk för att lyssna.

Om det ska bli någon ordning på Stockholm måste valrörelsen kännas i luften. Det handlar om en storstad, debatten ska svida och bränna.

Eva Franchell

Ropa på polisen

Den socialdemokratiske ordföranden i justitieutskottet, Thomas Bodström, reagerar mot den mänskliga misären på Stockholms gator. ”Stoppa tiggeriet” skriver han på bloggen ”Bodströmsamhället”.

Ett utmärkt uttryck för socialt patos hos socialdemokraternas kandidat i huvudstaden, tills Bodström berättar hur han tänker angripa problemet. Genom att ropa på polisen nämligen. Bodström kallar till sig länspolismästaren i Stockholm för en rapport om vad polisen tänker göra åt saken.

I kampen mot social misär är polisens piketgrupper trots allt ett trubbigt verktyg.

Ingvar Persson

Till dem som har…

Efterfrågan på RUT-tjänster fortsätter att öka, meddelar arbetsgivarorganisationen Almega entusiastiskt i ett pressmeddelande. Organisationen är sedan länge engagerad som marknadsförare av ”hushållsnära tjänster”.

Att branschen nu växer måste väl betyda att det inte längre finns någon anledning att subventionera den växande marknaden för städning i medelklassens hem med skattepengar.

Ingvar Persson

Mjukishöger?

De konservativa i Storbritannien har ägnat flera år åt att framställa sig själva som ett snällare, mindre högerinriktat parti. David Cameron har varit väldigt inspirerad av Fredrik Reinfeldt och hans nya moderater. Den svenske statsministern pratade också i söndagens Agenda om hur nära han och Cameron stod varandra rent politiskt. Nu verkar emellertid de konservativa ha trillat tillbaka i gamla hjulspår, eller hur ska man annars tolka den här valaffischen? Knappast nya moderaterna… 

Sida 1 av 3