Svenska vapen dödar

Dussintals människor beräknas ha dödats och skadats av landminor i Turkiet hittills i år. Turkiet skyller på PKK, medan andra tror att det även kan vara minor utplacerade av turkisk militär.

Enligt Anna Ek, ordförande i Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, är det svårt att säga vem som har tillverkat minorna i Turkiet. Sverige har visserligen inte sålt några landminor till Turkiet, däremot har Bofors sålt krut till bland annat Italien. Italien har i sin tur sålt landminor till Irak. Det går helt enkelt inte att veta om det är svenskt krut i de minor som dödar soldater, civila och barn i Turkiet.

Sverige har sålt vapen till Turkiet sedan år 2000, någonting som inte är helt okontroversiellt eftersom det fortfarande pågår en väpnad konflikt mellan turkisk militär och PKK. Det är heller inte det enda konfliktdrabbade landet Sverige exporterar till. Till exempel köpte Pakistan under 2009 svenskt krigsmateriel för ett värde av 1412 miljoner kronor.

Enligt svenska riktlinjer bör vapen inte säljas till länder som grovt bryter mot de mänskliga rättigheterna. Enligt Amnesty International är både Pakistan och Turkiet länder som har mycket långt kvar till ett samhälle med lika rättigheter för alla. Och då ska vi inte ens tala om situationen i Saudiarabien, som Sverige i lördags förlängde sitt exportavtal av krigsmateriel med till ytterligare fem år. 

Karin Bromander

Senaste inläggen