Licensjakten hotar vargstammen

Miljöminister Andreas Carlgren kan hamna i EU-domstolen, anklagad för den svenska licensjakten på varg.

Bara några veckor före valet kommer den kontroversiella jakten upp på dagordningen igen. Vargjakt må vara det sista Andreas Carlgren vill diskutera just nu, men det bra att han ställs till svars. Licensjakten hotar den svenska vargstammen.

Det var Andreas Carlgren som drev på för en ny rovdjursförvaltning i Sverige. Riksdagen tog beslutet i oktober förra året och i nyårshelgen föll den första vargen. Några veckor senare hade 28 friska vargar av en stam på totalt 182-217 djur skjutits ihjäl.

Andreas Carlgren har hela tiden sagt att nya vargar ska hämtas in från Ryssland, men än så länge har vi bara sett hur vargstammen decimerats.

Nu vill EU-kommissionen veta vilken vetenskaplig grund det finns för vargjakten. Kommissionen påminner om habitatdirektivet som ska bevara vilda djur och växter. Man tror att jakten ökat risken för inavel och vill nu veta hur jakten påverkat det svenska vargbeståndet.

Så nu är det upp till Andreas Carlgren att försvara den svenska vargjakten. Det ska bli intressant att höra hur han förklarar att 28 döda djur kan säkra vargbeståndet.

Eva Franchell

Senaste inläggen