Reinfeldt sätter taktik före ansvar

Det kan inte ha varit ett lätt val. Å ena sidan, en dålig reform, den sänkta restaurangmomsen. I tider av kris är det inte en bra idé att sprätta iväg stora summor pengar på en kritiserad reform till restaurangägare, i stället för att satsa på politik som på riktigt skapar nya jobb.

Å andra sidan, ett krisande centerparti. En Maud Olofsson som snart ska lämna över ett parti som vinglar på fyraprocentsspärren till en oprövad efterträdare. Om Centerpartiet går för dåligt, då riskeras allianssamarbetet.

Det blev de taktiska övervägandena som fällde utslaget när Fredrik Reinfeldt höll sitt sommartal i dag. Liksom när det gäller jobbskattavdraget, som Reinfeldt i tisdags valde att skjuta på med en falsk motivering – det ekonomiska läget. Trots att han 2008 genomförde ett jobbskatteavdrag med just argumentet att det var bra krispolitik.

Reinfeldts tal i dag handlade om krisen, om ansvar. Men innehöll inga åtgärder för att komma till rätta med de allvarliga problem Sverige står inför.

För läget är svårt, politiskt och ekonomiskt. Faktum är att regeringen saknar majoritet i riksdagen. Och att ingen vet hur mycket den svenska ekonomin, en av världens mest exportberoende, kommer påverkas av Europas och USA:s kris. Risken är stor att konsekvenserna på arbetslöshet och tillväxt blir mycket värre än vad vi nu ser i prognoserna.

Sverige har dock en unik fördel i detta svåra läge. Tack vare den budgetsanering som genomfördes på 90-talet, har Sverige starka offentliga finanser. Trots de massiva skattesänkningar som genomförts under regeringen Reinfeldt finns fortfarande ett överskott.

Till skillnad från nästan alla andra länder i EU och USA kan Sverige föra en aktiv politik. Det är en frihet som är dyrköpt, genom 90-talets smärtsamma nedskärningar.

En ansvarsfull regering borde i det här läget inte sätta sig på åskådarbänk, och genomföra duttiga, dåliga reformer av partitaktiska skäl. En ansvarsfull regering borde tillsammans med oppositionen sätta sig ner och fundera över hur reformutrummet skulle kunna användas på ett sätt som pressar ner arbetslösheten, håller uppe konsumtionen och ändå är strukturellt smarta – och som går att skapa majoritet för i riksdagen.

En ansvarsfull opposition, å sin sida, skulle kunna bidra med att ta fram en sådan lista – med förslag som bygger Sverige starkt, stimulerar ekonomin och samtidigt stärker sammanhållningen. Reformer som gör att fler kvinnor kan och orkar jobba mer, som rätt till heltid och nattöppna dagis. Satsningar på infrastruktur, på utbildning. Miljöpartiet gjorde ett försök idag. Vi får se vad Håkan Juholt kan bidra med i morgon.

 

 

 

 

Senaste inläggen