Ledarsidan om terrordåden i Norge

oslo.jpgDe fasansfulla terrordåden i Norge har uppfyllt nästan all vår tid här på ledarredaktionen de senaste elva dagarna. När en terrorist försöker utradera nästa generations ledare i arbeiderpartiet genom en massaker på ett ungdomsläger, är det ett politiskt attentat riktat mot en mycket specifik grupp och de politiska idéer som de tror på.

Precis som alla andra har vi försökt förstå det ofattbara. De värderingar som ungdomarna på AUF:s läger trodde på och blev attackerade för är dessutom värderingar som vi som oberoende socialdemokratisk ledarsida tror på. Människors lika värde, ett mångkulturellt samhälle och solidaritet över gränserna.

Vi har rapporterat på plats från Oslo och skrivit analyser och krönikor från Stockholm. Detta är en liten sammanställning av våra texter.  Som ni ser av bilden ämnar vi fortsätta driva frågorna. 

Samma natt som terrordåden inträffade skrev vi denna huvudledareSedan rapporterade vi på plats från Oslo om vikten av att inte kapitulera för extremismen och att konspirationsteorierna och lögnerna i det främlingsfientliga bakgrundsbruset spelar roll.

Vi skrev även mer personligt om stämningen i staden. 

Daniel Swedin skrev i ”En fascism för vår tid” om hur en ny sorts högerextremism har ökat i styrka. Den har lite med nazism att göra: rashat har ersatts av kulturhat.

Daniel skrev också från ljusmanifestationen på Sergels torg i Stockholm i fredags om att död inte tystar engagemanget. Breivik kommer att få ”skörda en demokratins, toleransens och solidaritetens storm.”

Björn Fridén skrev om främlingsfientliga och rasistiska miljöer på Internet. Hatet kan växa i en miljö bland likar: radikalisering, paranoia och konspirationsteorier kan gro utan att någon påpekar att det är vansinnigt. 

Anders Lindberg skrev om hatretoriken. Att även om Anders Behring Breivik naturligtvis ensam är ansvarig för sina handlingar kan de inte förstås om man inte förstår det politiska klimat i vilket de utförts. 

Bästa sättet att hedra de som dog är att förändra det politiska klimat som gjorde hatet möjligt.

Anders skrev även i ett mer personligt blogginlägg om sina kontakter med AUF och att politiska mord faktiskt handlar om politik. 

Utöver detta har jag skrivit om terrorn utifrån hur språket och politiken alltmer förgiftas över hela Europa. Och vi har även diskuterat påståendet om att Breivik var en ”ensam galning” utifrån forskning om terrorism och underrättelsetjänstrapporter.

Vi publicerade också ett personporträtt av den med rätta hyllade norske statsministern Jens Stoltenberg: ”Den ovillige landsfadern”

Katrine Kielos

Senaste inläggen