Näringslivet gillar planekonomi
”IFN-forskare ger råd inför Kinas femårsplan”, ropar IFN glatt ut på sin hemsida.
Vad nu? Vad är IFN för något? En kinakommunistisk sekt som smickrar sig själva med att deras skeva världsbild delas av diktaturen i Peking?
Ingalunda. IFN är en forkortning för Institutet för näringslivsforskning och kallar sig själva för en ”en privat och oberoende stiftelse som ägnar sig åt forskning med hög relevans för det svenska näringslivet”. Forskaren som ger diktaturen råd heter Yves Zenou och är en nationalekonom verksam vid Stockholms Universitet och kopplad till IFN.
Enligt IFN har Zenou visat ”på behovet av billiga bostäder för att minska fattigdomen och främja Kinas ekonomiska utveckling”. Zenous rekommendation återfinns nu som ”huvudsaklig komponent” i femårsplanen för 2011-2015. Man får gratulera!
Men vilka är nu IFN egentligen? Tja, i styrelsen för institutet sitter bland andra Michael Treschow, Urban Bäckström, Magnus Henrekson och Tomas Nicolin. Inte direkt några namn som gjort sig kända som vänner av planekonomi.
Institutet finasieras av huvudmannen Svenskt Näringsliv men också av bland andra Almega, Konkurrensverket, Energimyndigheten, Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond, Riksbankens Jubileumsfond och Vinnova.
Man undrar ju lite vad dessa organisationer har för intresse i att främja forskning som hjälper en av världens mest brutala diktaturer att ta fram femårsplaner.
I nästan 30 år har de stora företagen flyttat produktion till Kina. I väst har det inneburit billiga Ipods och stora vinster för våra företag. I Kina har det inneburit rekordtillväxt. Och så länge tillväxten är god kan vi strunta i det där med demokrati.
Det visar, om inte annat, exemplet med den ”privata och oberoende stiftelsen” Intitutet för näringslivsforskning.