Börja på dagis, statsministern!
I förra veckan tänkte statsminister Reinfeldt högt om att svenskarna nog kommer behöva arbeta tills de fyller 75 år om vi ska kunna finansiera välfärden framöver. Ett tips är att börja med att se över hur barnomsorgen fungerar för deltidsanställda småbarnsföräldrar.
I somras trädde en lag i kraft som slår fast att svenska kommuner ”ska sträva efter att erbjuda omsorg för barn under tid då förskola eller fritidshem inte erbjuds i den omfattning det behövs”.
Det fungerar inte. För föräldrar som jobbar skift eller på obekväma arbetstider är tillgången till barnomsorg ett lotteri, trots lagskärpningarna. Enligt en undersökning från intresseorganisationen Makalösa föräldrar arbetar redan i dag var tredje småbarnsförälder på obekväm tid. Och enligt fackförbundet Kommunals rapport ”Alla andra hämtar tidigt” så kan nästan var tredje kommunalare med småbarn inte arbeta heltid eftersom förskolan öppnar för sent eller stänger för tidigt.
Om man måste tacka nej till att arbeta för att förskolan stänger tidigt betyder det något för den egna privatekonomin. Men det innebär också mindre skatteinkomster för staten och en svagare tillväxt. Om kvinnor arbetade lika många betalda timmar som män skulle det motsvara 500 000 fler personer i arbete.
Varje förlorad arbetstimme är också pengar som försvinner ur pensionskuvertet. Enligt ett exempel från Pensionsmyndigheten som Kommunalarbetaren tagit fram går en deltidsarbetande kommunalare miste om 4 500 pensionskronor per år.
Arbetsmiljöverket varnar för att det i framtiden kan det bli så att hälften av landets alla kvinnor bara kommer få garantipension, bland annat på grund av att så många jobbar deltid.
Är Reinfeldt på allvar intresserad av att diskutera välfärdens finansiering kan han ju börja med att lagstifta om rätt till heltid och se till att kommunerna blir skyldiga att erbjuda barnsomsorg när föräldrarna behöver det.
Daniel Swedin