Lundins katastrofala krishantering

Aktieägarna – bland annat folkrörelseanknutna Folksam – kräver att Lundin Petrolium utreder företagets roll i det sydsudanesiska blodbadet. Kan företaget knytas till konkreta brott mot mänskligheten hotar försäkringsbolaget att ”avinvestera”.

Det blir säkert en utredning, men om jag ska tolka Ian Lundin är svaren redan givna.

Företaget har inte anställt barnsoldater, eller tvångsförflyttat människor i Sudan. Så är det med den saken.

Däremot antar jag att Lundin Petrolium kommer att genomföra en riktig internrevision av företagets krishantering efter Aftonbladets reportageserie. Den är nämligen så nära en total katastrof man kan komma.

Efter Aftonbladets artikelserie valde Ian och Lukas Lundin i lördags att svara på debattsidan i Dagens Nyheter. Det var antagligen bekvämt, men det var inte så smart.

Med artikeln i Dagens Nyheter gjorde bröderna Lundin Aftonbladets reportageserie till något vi inte hade kunnat göra den till själva, nämligen journalistiskt allmängods

Bröderna Lundin hade i ett slag förpassat sig själva ur askan, i elden. Och till skillnad från år 2001 när det också blåste kring Lundins oljeaffärer i Sydsudan finns inte Carl Bildt städslad för att städa upp oredan.

Alltså är det nu Ian Lundin själv som tvingas säga att företaget inte tvångsförflyttat civilbefolkning eller anställt barnsoldater.

Däremot svarar han förstås inte på frågan om bolaget dragit nytta av regimens övergrepp.

Under alla omständigheter hänger doften av dåliga undanflykter kvar över tidningssidor och radioinslag. Den som vill framstå som en rättskaffens företagsledare ska helst inte behöva dementera uppgifter om brott mot mänskligheten, i alla fall inte alltför många gånger.

Debatten lär inte förändra Lundin Petrolium, eller bröderna Lundin. Men den borde övertyga Folksam, AMF och Swedbank om att det är dags att ”avinvestera”.

Om inte annat så för att slippa dras in i bröderna Lundins krishantering.

Ingvar Persson

Senaste inläggen