Socialdemokraterna röstade för kontroll

EU:s datalagringsdirektiv är antaget av riksdagen. Från och med första maj är teleoperatörerna skyldiga att lagra uppgifter om all data- och teletrafik. 

Telefonsamtal, mejl och internetuppkoppling kommer att registreras. Vem som har ringt vem och var de befinner sig. Tillsammans med FRA och Ipred fulländar nu datalagringen det totala övervakningssamhället. Polis, försvar och industri kan på olika sätt kontrollera vanliga människors privatliv.

Samtliga ungdomsförbund har varit emot datalagringen. Att unga människor värnar sin frihet är nästan självklart. Vänstern och Miljöpartiet gick också på deras linje och röstade nej. Inom Centerpartiet har våndan varit stor, men efter långa diskussioner röstade till slut tre centerpartister nej: Fredrick Federley, Abir Alsahlani och Rickard Nordin.

Ett modigt gäng, faktiskt. Det är ett friskhetstecken att Centerpartiet tillåter en debatt och att man står ut med att några till slut följer sin övertygelse. 

Mer märklig är då den Socialdemokratiska tystnaden. Hur kan det komma sig att ett så stort parti inte på något sätt ifrågasatt den övervakning och kontroll som upprört en hel generation? Vad sänder det för signaler till unga väljare? Ett slutet och kontrollerat parti?

Frihet är ett populärt ord bland många Socialdemokrater som vill modernisera sig. Men faktum är att i varje fall de socialdemokrater som sitter i riksdagen borde meditera en stund över begreppet frihet. Kanske kan de också fundera lite över varför samtliga ungdomsförbund sagt nej till datalagringen.

Att den skulle vara särskilt offensiv i brottsbekämpningen är inte korrekt. Den organiserade brottsligheten krypterar redan sin trafik. Att det skulle bli förfärligt dyrt att strunta i EU:s direktiv stämmer inte heller, kostnaderna för att genomföra direktivet blir minst tio gånger dyrare än böterna till EU.

Av moderater, kristdemokrater och folkpartister förväntar man sig inget annat. Men att Socialdemokraterna ändå enhälligt röstar för kontrollsamhället. Det är faktiskt upprörande.

Eva Franchell

Senaste inläggen