Reepalu gör bort sig – igen

I morgon har Malmös kommunstyrelse bjudit in justitieminister Beatrice Ask (M), polisen, tullen och samtliga riksdagsledamöter från riksdagsvalkretsen för en diskussion om trygghet och brottslighet i landets tredje stad. 

Inför mötet har ”en bred majoritet” i kommunstyrelsen skickat ut ett brev där man tar upp några frågor man anser ska upp på bordet inför diskussionen: hårdare straff för vapenbrott, kameraövervakning, en översyn av lagstiftningen kring asylsökandes rätt att välja sitt boende. Bland andra Miljöpartiets Maria Ferm har bloggat om detta i dag.

Det är frågor som man ofta hör diskuteras i Malmö och det är i sig ingen överraskning att Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande, undertecknat.

Det riktigt häpnadsväckande är vilka som signerat brevet, vilka det är som anser sig representera ”en bred majoritet” i Malmös kommunstyrelse. Utöver Reepalu har brevet undertecknats av företrädare för Moderaterna, Folkpartiet, Sveriges pensionärers intresseparti och – Sverigedemokraterna.

Sverigedemokraterna? Är det ett parti som Reepalu är bekväm med att räkna in i sin majoritet? Vänsterpartiet och Miljöpartiet – de partier som Reepalu styr Malmö med till vardags – ska ha valt att inte underteckna brevet på grund av missnöje med det politiska innehållet.

Grunden för socialdemokratin är alla människors lika värde och rätt. Det är vad arbetar­rörelsen kämpat för i över hundra år. Jämlikheten är hjärt­at i partiprogrammet och grunden för en socialdemokratisk vision om det goda samhället.

Att en av Socialdemokraternas främsta företrädare då finner det för lämpligt att göra en gemensam skrivelse med Sverigedemokraterna – ett främlingsfientligt parti som S helt enkelt inte ska ha något med att göra – om asylsökande är riktigt oroväckande.

Men det är inte första gången Reepalu går bort sig och spräcker den socialdemokratiska strategin att ”aldrig, aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång” sällskapa med Sverigedemokraterna.

I höstas lanserade han ett förslag om att införa A- och B-medborgarskap med olika rättigeter beroende på vilken bakgrund man har. Den idén var Sverigedemokratisk från början.

Det här duger inte.

Daniel Swedin

Läs också: ”Ilmar Reepalu fiskar i grumligt vatten” (Politikerkollen)

Senaste inläggen