SNABBANALYS: Björklund sjunger samma gamla sång

The winner takes it all spelas i högtalarna innan Jan Björklund träder upp på scenen.
Aldrig har väl ett låtval varit lika malplacé. Mycket kan man ju säga om Sveriges vice statsminister, men någon vinnare är han inte.
Sedan 2002 har Folkpartiet inte gjort ett framgångsrikt val och i opinionsmätningarna just nu ligger partiet runt sex procent. Det är inte kris, men inte fan mår partiet bra.

I morse krävde det Liberala Ungdomsförbundet, som under nuvarande ordföranden Adam Cwejman varit Folkpartiets lydiga knähund, att Björklund skulle lämna plats för Birgitta Ohlsson.
Björklund är inte på det humöret. I inledningen av sitt tal lät han i stället berätta om vilken lysande socialliberal han är. Han markerade lojt mot Sverigedemokraterna och andra högerextremister, som om han vill berätta att han minsann är en lika bra Birgitta Ohlsson som Birgitta Ohlsson.

Men det där är ju bara en transportsträcka. Björklund can’t wait to get down to business, han vill prata om det som är viktigt på riktigt: att Andra världskriget och Kalla kriget var otäcka perioder i Europas historia och att Euro-samarbetet är vår enda möjlighet att inte få se Hitler och DDR igen.

Sen kryssar han vidare. Han säger några självklarheter och forsknings- och innovationspolitik. Han sågar LO – trots Reinfeldts jobbpakt – och han säger att Jonas Sjöstedt är en grekisk kommunist. Dessutom var Göran Persson en mycket ond man.
Björklund tycker Östersjön är vacker och Björklund tycker inte att han själv är någon populist.
Ja, det är samma tal som han höll i fjol.
Eller, nej, han glömde ju att prata om Nato.
Störst jubel får vice statsministern när han ryar om att löneskillnaderna i Sverige måste bli större. Det blir lite dålig stämning när en LUF:are skriker ”Sparka Björklund!” (tur att Folkpartiet nu är för en förbättrad a-kassa!). Men sen blir alla liberaler jätteglada igen, för Björklund säger att 2000-talet tillhör liberalismen.

Tema: Allt är Göran Perssons – och kommunisternas – fel.
Retoriskt knep: Det är ju lite charmigt med dialekt.
Vad han vill att du ska tänka: Wow, han har verkligen åsikter om allt.
Vad han inte vill att du ska tänka: Var fan är Birgitta Ohlsson?

Daniel Swedin

Senaste inläggen