SNABBANALYS: Alliansen 3,5 med Annie Lööf

Du har fått kritik från flera håll för att använda för mycket klyschor när du talar, är det något du tagit till dig?

– För mig som engagerad, passionerad och visionär politiker så tycker jag att det behövs mer visioner i svensk politik, men det måste givetvis kopplas till väldigt konkreta åtgärder. När jag blev partiledare så höll jag mitt tal i Åre väldigt medvetet på ett visionärt plan för att jag tyckte att den politiska debatten var väldigt andefattig på ideologiska värderingar, för det är ju det som är växtkraften.

Kan du förstå kritiken?

– Vilken kritik menar du?

Att du ofta använder klyschor.

– Jag tror alltid att man behöver jobba med att bli mer personlig i sitt tilltal och jag vet att de som träffar mig möter en väldigt passionerad politiker. Det är viktigt att just den bilden också finns i mina längre tal och mediefrämträdanden.

Intervjun med Annie Lööf (C) i Dagens Nyheter har vevats runt en hel i dag. Vi har skrattat, vi har fnissat. Vi har frågat oss själva om det faktiskt är på allvar. Det måste vara satir!

Men nej. Det är på fullaste allvar. Floskel- och klyschmaskinen Annie Lööf har just gått av scenen i Almedalen och, well, hon har inte lyckats blivit jättepersonlig i sitt tilltal. Näringsminister Annie Lööf gör sitt första tal i Visby och det var inte bra. Inte bra alls.  Däremot var det floskulöst.

Näringsministern vill ”se och lära nytt”, hom använder breda penslar och berättar om allt från Syrien, ungdomsarbetslöshet, sin reformiver och hur ödmjuk hon är.  Ditt är dåligt, datt är bra.Men hon slutför aldrig resonemangen.

En stor del av talet använder hon till att berätta om vilka höga förväntningar hon har på Socialdemokraternas Stefan Löfven. Det är lätt att få intrycket att Sveriges näringsminister redan befinner sig i ett läge där Löfven redan är statsminister.

Och det folk kommer att minna från talet är att hon deklarerade att alliansprojektet tappat styrfart och glöd. CUF:arna framför scenen kippade nog efter andan: ska vi inte vara Reinfeldts kompisar längre? Men jodå. Det ska de vara. Men Lööf ska bjuda in Reinfeldt, Hägglund och Björklund till lite mys i Småland och sedan blir det åka av.

Vad är det som ska hända, Lööf? ”Vi måste trycka på den stora knappen… RE-FRESH!”.  VA? Ja, det gäller ju att påminna tanterna i Centern om att de valt en ung tjej som kan det här data.

Ja, just ja. Hon lanserar också ”Alliansen två komma noll” som jag tror syftar på opinionssiffror.

Tema: REFRESH!
Retoriskt knep: Alliansen har gjort sitt.
Vad hon vill att du ska tänka: Jag kan jättemycket om datorer.
Vad hon inte vill att du ska tänka: Jag kan inget om något annat.

Daniel Swedin

Senaste inläggen