Arnholms feminism – ingen lön för mödan

Klockan 12.30 i dag demonstrerade Sveriges Kvinnolobby på Sergels torg under en ganska självklar paroll: lön hela dagen.

Räknat på en arbetsdag mellan klockan 8-17 så har män lön hela dagen, medan jobbar kvinnor gratis efter klockan 15:53, enligt lobbyns beräkningar.

Så kan vi inte ha det.

Det tycker inte jämställdhetsminister Maria Arnholm heller och därför var hon på Sergels torg i dag.

Under åren med FP, C, KD och M i regering har männen kört ifrån kvinnorna så att det skriker om det. Räknat i kronor så har det könade inkomstgapet ökat från knappt 45 000 kronor för sju år sedan till 63 000 kronor i dag.

Varje månad har snittmannen 5 000 mer att röra sig med jämfört med en kvinna. Förklaringen är jobbskatteavdraget – ivrigt backat av Arnholms parti.

I regeringens senaste budget var det männen som kom ut som de stora vinnarna.  Nytt jobbskatte­avdrag och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt som enligt finansdepartementets egna analyser till 61 procent går till män.

Den som tjänar mycket får mer kvar i plånboken, lågavlönade får mindre. Och kvinnor jobbar ju, som vi vet, oftare i låglöneyrken och som deltidare.

Försämringarna av socialförsäkringarna har dessutom drabbat kvinnor allra hårdast. 7 av 10 av de cirka 40 600 som utförsäkrades 2010 var kvinnor.

När folkpartister pratar om att det ska löna sig att arbeta har det betytt att redan utsatta kvinnor drivits till socialkontoren.

I dag lever en tredjedel av landets ensamstående mammor i fattigdom.

Så där ser Folkpartiets feminism ut i praktiken, när Maria Arnholm inte står på Sergels torg och demonstrerar mot löneskillnader.

Senaste inläggen