Göran Persson och tystnaden

När Göran Persson talar lyssnar man och enligt en rad svenska medier så riktar den gamle statsministern i dag kritik mot Stefan Löfvens tystnad om invandringen.

Oj då.

Man skulle ju kunna invända att Stefan Löfven faktiskt tog upp invandring, asyl och etablering på arbetsmarknaden i sitt öppningstal i går. Det var inte huvudsaken, men det fanns där. Missade Göran Persson det?

Kanske inte.

Läser man Expressens ursprungsartikel – vars ingress ser ut så här ”Förre statsministern Göran Persson dömer ut Stefan Löfven och partiledningen som beslutat att inte debattera flyktingmottagande och migration på årets kongress” – så framstår det faktiskt som som Göran Persson varken kritiserar eller dömer.

– Hur avgränsar du det egentligen om du ska prata om sysselsättning och jobb. Jag tror att man kan ta upp nästan vad som helst under den rubriken. Jag såg till och med att föräldraförsäkringen ska diskuteras, säger Göran Persson.
Och då man också prata invandring?
– Ja, det tror jag – och det tycker jag att man ska göra också. Det är en så viktig faktor i svensk politik. Invandring är en sådan styrka med så väldigt många spänningar inbyggda, så man måste hantera det. Det är viktigt.

I motionerna som inkommit till kongressen vill S-medlemmarna bland annat att Migrationsverket ska få i uppgift att göra efterhandskontroller och se till att företag som anställer arbetare sköter sig, att man bör undersöka om flyktingar kan få arrendera småjordbruk, att arbetserbjudanden som ger uppehållstillstånd ska vara bindande och innehålla kollektivavtalsenliga regler, att nyanlända snabbt ska få möjlighet att påbörja sina studier på Svenska för invandrare och så vidare.

Så kongressen pratar om det, alltså?

Jaja. Men vi fick ju våra rubriker om att Göran Persson dömer ut socialdemokratins ”tystnad” om invandringen.

Senaste inläggen