Du hittar på för mycket Tino Sanandaji

Tino Sanandaji har hittat på att personer med invandrarbakgrund kommer vara majoritet i Sverige 2025.

Han har sällskap på nätet av andra liknande påståenden.

Enligt SD:s statistiska centralbyrå ”Affes statistikblogg” är det 2050 som gäller.

Rasistiska databasen ”Metapedia” uppger flera olika siffror. Det är 2049 enligt norska rasistbloggen HRS. Enligt boken ”Invandring: sammanbrott eller utveckling” från 1994 är det istället 2056. Även Tino Sanandajis siffror citeras.

Hatsajten Exponerat citerar den bekymrade allmänheten:

Vi kan komma att hamna i ungefär samma situation som indianerna i Amerika, aboriginerna i Australien och kopterna i Egypten.

Det finns två problem med dessa påståenden, oavsett om man anger 2025, 2049, 2050 eller 2056.

1. Siffrorna bygger på en kreativ statistik där man helt enkelt hittar på resultatet först och sedan anpassar kurvorna efter det politiska budskap man vill få fram.

2. Hela resonemanget bygger på att det existerar någon slags evig svenskhet och ”invandrarbakgrund” som inte ändras. Detta är alltså rasbiologi och indelningen går inte heller att förklara bort. Att särskilja just ”invandrarbakgrund” är själva poängen med att göra denna typ av statistiska övningar.

Jag tror Niklas Orrenius på DN har uttryckt det bäst i artikeln ”Svenskarna i minoritet i Malmö?

En av många som faller bort är Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu. Han kom till Sverige som spädbarn när hans föräldrar flydde det Sovjetockuperade Estland 1944. Reepalu, svensk medborgare som växt upp i Motala och som på 60-talet gjorde militärtjänst som kustjägare, är inte svensk, enligt Avpixlat.

Men inte nog med det. För att få till ”svenskar i minoritet”-vinkeln måste man även sortera bort varenda Malmöbo med minst en utlandsfödd förälder.

Ilmar Reepalus Malmöfödda barn? Inte svenskar. Mikael Wiehe? Inte svensk, pappan föddes i Danmark. Zlatan Ibrahimovic, Sveriges landslagskapten? Inte svensk – hans föräldrar är födda utomlands.

86 procent av Malmös 313 000 invånare är svenska medborgare. Men om man räknar bort svenskar som Reepalu, Wiehe och Ibrahimovic – ja, då stämmer det att svenskar är i minoritet i Malmö. 50,2 procent av Malmöborna har nämligen en sådan ”utländsk bakgrund”.

Tino Sanandaji har nu skrivit ett jättelångt blogginlägg för att, tror jag, försvara sin tes om att folk med invandrarbakgrund blir i majoritet 2025.

Han citerar bara ”fakta” tycker han.

Men så är det inte, han driver en politisk tes hämtat från internets djupaste hålor. Det han skriver är inte sant, inte vetenskap och bör inte tas seriöst.

Anders Lindberg

Senaste inläggen