Startsida / Inlägg

Vattenbad i Palma

av Pär Olsson
IMG_9178

Jag har precis kommit innanför dörren hemma och det blir en pöl på hallgolvet från mina dyngsura kläder. Nej det har inte regnat. Jag deltog i det årliga slaget mellan stadsdelarna Canavall och Canamunt, Batalj de Banderies.

IMG_9203

Det hela började redan på 1500-talet när det två stadsdelarna bråkade om sin plats i Palma och det var ett riktigt blodbad. Ett politiskt spel om makt och status i staden. Mallorquinerna gillar sina gatufester som oftast har historisk anknytning och likt idag fylls gatorna med folk.

Eventet drog igång i torsdags med ceremoni vi stadshuset på Plaza Cort. Där stadsdelarna Canavall och Canamunt presenterade sina flaggor till toner av traditionell musik och så klart flödade likören Hierbas i små plastmuggar.

IMG_9179

Men idag skedde slaget mellan de två ”makterna”. Canavall klädda i gult och Canamunt i rött. Eftersom jag deltog i det sistnämnda drog jag på mig den rödaste t-shirten och köpte den fetaset vattenpistolen som jag kunde hitta i stan! Ja, det är ett slag om Palma men istället för att dra sitt svärd fylldes pistoler och ballonger det med vatten. Mitt lag, de röda Canamunt samlades på Plaça Llorenç Bisbal.

IMG_9193

Stämning var på topp och trumslagare öste på med feeling! Ölen svämmade över och vattenpistolerna laddades och prövades. En timme senare var det dags att dra genom gränderna ner till slagfältet nedanför Katedralen.

Där dränkte jag de gula Canavall-människorna med vatten och kärlek. Visst är det ett slag för territorium men det sköna tonerna från musikanterna på scenen gjorde det hela till en folkfest man inte ville missa!

Såklart blev det oavgjort och det hela avgjordes med att pussar och kramar som vandrade mellan de olika lagen.

Det blev med andra ord en dynsur söndag i Palma med mycket kärlek!

Vilket lag väljer du nästa år?

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB