Startsida / Inlägg

Paradis för ölälskare

av Pär Olsson
IMG_0706

Mallorquinskt öl? Det är inte många som tänker på Mallorca som ölproducent. Här klättrar inte humlen hög och spannmålen har inte varit dominerande på odlingsmarkerna. Och det är sant, ölkulturen är ung men den har växt under de senaste åren.

Det finns en stark subkultur kring ölet på Mallorca och passionen för denna dryck bubblar i de mallorquinska gårdarna. Eftersom de är stolta över sin hembygd kan de inte låta bli att blanda in smaker från det solkyssta landskapet! Sullerica brygger sitt öl i Sóller och såklart har bryggeriets stolthet, Sullerica Original, inslag av citrus.

Ett tioalt microbryggerier finns på ön och det går att säga att det existerar en levande ölkultur på Mallorca. Ett bevis på det är den årliga festivalen Beer Palma som pågår just nu. Nedanför Katedralen hänger ölfantasterna och jag var tvungen att sticka dit för att testa de senaste ölsorterna på ön!

Favoriten blev bryggeriet Boscanas Red hot chili IPA. Ett chilikryddat öl som imponerade. Be aware! Det finns 150 olika sorters öl att testa (alla är inte lokala) och jag måste tilläga att jag inte gick igenom alla! Forastera bryggeriet imponerade också med sin Mallorca pale ale.

 

Festivalen pågår till den 7 maj och för alla som gillar öl är det ett givet häng någon gång mellan klockan 11-23 när ölen tappas i stånden med utsikt över katedralen.

Mina favorit ölhak i Palma

Ladda ner Aftonbladets Mallorca reseguide och Palma guiden för fler tips.

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén och Jonna Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB