Startsida / Inlägg

Höjdartur över Tramuntana

av Pär Olsson
helikoptertur_05

Det suger till i min mage och med ett vrål är vi flera meter över marken. Paul Smith, vår pilot för dagen sätter kust mot Valldemossa. Helikoptern är inte stor men bekväm för tre passagerare där alla har fönsterplats.

helikoptertur_03

Jag tyckte att det var kul redan från start när jag var på väg till det gamla flygfältet Son Bonet, där färden börjar. Det var här som besökarna landade när de kom med flygen på 60-talet när Mallorcas turism tog skruv. Jag minns hur min pappa berättade för mig om hur liten flygplatsen var och att den var kraftigt beväpnad under den rådande diktaturen när han besökte Mallorca på tidigt 70-tal. Well flygplatsen är inte så märkvärdig men kul att se hur ön har utvecklats under de senaste decennierna. Son Bonet skulle aldrig klara dagens tryck med de miljontals besökare som strömmar in under högsäsong. I juli förra året landade drygt två miljoner passagerare på Palmas flygplats!

helikoptertur_09 helikoptertur_11

Vi lämnar staden bakom oss och de blomstrande fälten sprider ut sig under våra fötter. Det är en skön syn från ovan när vi kommer in över Tramuntanas toppar. Efter en lov över Valldemossa fortsätter vi ut till kusten. Det spegelblanka havet är så blått och inbjudande och jag vill genast flyga ner för att ett dopp!

Vår tur på 20 minuter gav oss inte tillfälle att landa för ett dopp men bjöd på ett härligt perspektiv från ovan. Det finns olika turer runt ön beroende på väder och säsong. Balearic Helicopters erbjuder också pilotlektioner för den som är extra intresserad. Men jag kommer att återvända för en Heli dinner, för att flyga till ett avlägsen restaurang för en middag på landet.

Ladda ner Aftonbladets Mallorca reseguide och Palma guiden för fler tips.

helikoptertur_08

 

 • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén och Jonna Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB