Startsida / Inlägg

10 sanningar om Sverige och svenskarna

av Martin Ezpeleta
-Varför ska man inte köra över en kosovoalban på cykel?
Det kan vara din cykel.
Ha, ha… ha?
Att kosovoalbanerna har en speciell stöldgen, det vet vi ju, för i Sverige vet vi det mesta om de flesta folkslag. Det är en allmängiltig sanning att araber drömmer om att tejpa fast en sprängladdning på magen, att greker sätter på getter, att iranierna slår sina kvinnor och att vi latinos har bakåtslick och tänker med underlivet.
 
Är det inte fantastiskt att ett folk, vars pilgrimsfärd är en charter till Mallorca, ändå vet så mycket om omvärlden? 
Men vad vet omvärlden om Sverige?
 
Jag har levt nästan 15 år i Argentina.
Här har jag rankat de 10 vanligaste föreställningarna om Sverige och svenskarna.
Myt eller sanning? Tja, avgör själva.
 
10. Att spela svensk
Hacerse el sueco, att spela svensk, är ett välkänt uttryck inte bara i Argentina. Att spela svensk, betyder att man spelar dum.
Uttryckets ursprung är oklart, många tror att det har att göra med
det svenska hycklandet under andra världskriget, då man låtsades vara neutral men släppte igenom tyskarna.
 
9. Solidariska
Svenskar har ryktet av att vara ett solidariskt folk, där alla hjälper varandra. När jag förklarar att svenskarna är jordens största individualister, tror de att jag skämtar.
 
8. Svensk choklad
De svenska klockorna och chokladen kommer ofta upp på tal.
Sverige (Suecia) och Schweiz (Suiza) förväxlas ständigt. Jag försöker förklara att det är Schweiz som har klockorna och Sverige som har punktligheten, det är Schweiz som har chokladen och Sverige som har övervikten. Glasklart.
 
7.  Välfärden.
– Är det sant att man får pengar fast man inte vill jobba?
Det svenska bidragssystemet är välkänt i Argentina.
Argentinarna har förstått samma sak som Fredrik Reinfeldt, nämligen att i Sverige lever man som en kung även om man inte har jobb. Nu fattas bara att de svenska arbetslösa också förstår det.
 
6. Äckliga svenskar
Den svenska ohygienen är ett annat välkommenterat ämne. Att inte använda bidé är i argentinska ögon ett allvarligt hälsobrott.
Och ändå känner de inte till svenskars fascination för utedassen!
 
5. Svensk porr.
Argentinare känner även till den svenska industrin. I deras ögon exporterar Sverige bilar, elektronik och porrfilmer. Den svenska porrfilmsklassikern Fäbodjäntan har förmodligen haft större inverkan på spridningen av den svenska kulturen än hela kungahuset tillsammans.
 
4. Schemalagda liv.
Svenskars vilja att strukturera upp sin vardag är mytomspunnen.  Alla vet att svenskar inte tycker om att improvisera, att de är extremt punktliga och att hela deras liv är schemalagt.
Även om många tror att denna organisationsfundamentalism är nyckeln till den svenska välfärden, kan nästan ingen tänka sig att leva i ett så trist land.
 
3. Självmordsbenägna
Att svenskar är överrepresenterade i självmordsstatistiken vet argentinarna också om. Men de har olika förklaringar till fenomenet. Många tror att det beror på att svenskar tycker att livet är meningslöst eftersom de får allt serverat på fat. Andra tror att kylan och mörkret släcker livslågan på en redan ganska ljummen eld.
 
2. Helan går
Det var inte en argentinare som skrev att i Sverige anses man inte vara full om man kan ligga ner på marken utan att hålla i sig. Däremot har ryktet om den svenska alkoholvanan spritt sig långt över landets tröskel.
De flesta i Argentina har förstått att svenskarna har svårt att hantera spriten och tror att det har att göra med att det är enda sättet att få en svensk att släppa loss.
1. Visst är svenskor lätta att få i säng?
Trots att ingen argentinare jag känner haft sex med en svenska, är alla män övertygade om att det inte skulle vara så svårt att fixa en svensk mödomshinna som souvenir. Tråkiga och handlingsförlamade män i samspel med en kvinnlig sexuell liberalism, skapar en bra grogrund för argentinska erövringar. Tror dom i alla fall.
  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB