Startsida / Inlägg

Obama-effekten finns – men kanske inte där vi tror

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Vid presidentvalet 2008 talades det mycket om ”Obama-effekten”.

Sen blev det tyst.

Nu vet vi att den finns. Men kanske inte där vi tror.

Brittiska radio- och TV-bolaget BBC gör varje år en stor opinionsmätning på hur populära olika länder är. Närmare 30 000 människor i 28 länder får svara.

2007 hade bara 28 procent av de tillfrågade en positiv syn på USA.

Sen försvann den kategoriske och gudsfruktige George W Bush. Ersatt av resonerande Barack Obama.

Nu tycker 40 procent bra om USA. En om man får tro opinionsmakarna själva väldigt kraftfull förändring.

– Man kan definitivt tala om en Obama-effekt, säger Steven Kull, chef för Pipa-institutet vid Marylands universitet, en av två institutioner bakom undersökningen.

Bush-administrationen gjorde sig känd för att på rekordtid dra USA:s namn i smutsen. Efter den inledande vågen av sympatier i kölvattnet av terrordåden den 11 september gick det snabbt utför.

Uttalanden som ”antingen är ni med oss eller så är ni emot oss” angav en ton där USA bestämde och resten av världen lydde eller hamnade i kylskåpet.

Fånglägret Guantanamo, tortyren och den allmänna nedmonteringen av medborgerliga rättigheter var ännu ett bottennapp. Sista spiken i kistan var det felmotiverade kriget mot Irak.

Även om Obama gjort en helomvändning av Bush politik är jag ändå förvånad över att omvärldens bild av USA ändrat sig så snabbt. Obamas insats så här långt har väldigt mycket handlat om en uttalad vilja snarare än konkreta åtgärder. Målet om en kärnvapenfri värld, flirten med Ryssland och världens muslimer

Den snabba svängningen visar hur nära förknippad USA:s popularitet är med vem som sitter i Vita Huset. Hela nationen döms efter presidenten.

En PR-byrå kunde inte ha gjort ett bättre jobb än Obama. Uppnenbart törstade världen våldsamt efter ett mer lågmält, mer samarbetande och ödmjukt USA.

Den positiva synen på USA ökade med 21 procent i Tyskland och 18 i Ryssland. Samtidigt minskade den negativa med 23 procent i Spanien och 14 i Frankrike.

Oroande för USA är att de enda två länder i undersökningen där över 50 procent är negativt inställda båda är allierade, Turkiet och Pakistan.

Undersökningen innehåller också några andra intressanta resultat. Tyskland är världens mest populära nation. Följd av Japan. Detta tolkar forskarna som ett utslag av de båda ländernas anti-militaristiska hållning.

Om USA blir allt populärat i omvärlden är situationen den motsatta för Obama på hemmaplan. Att han till slut lyckades få igenom sin sjukvårdsförsäkring och fixade till ett nytt nedrustningsavtal med Ryssland hjälper inte.

Bara knappt hälften av amerikanerna tycker att han gör ett bra jobb. Lika många ogillar hans insatser.

Kanske sammanfattar det Obamas problem inför kongressvalen i november och presidentvalet 2012.

Väldigt populär utomlands. Snudd på impopulär på hemmaplan.

 

Fotnot: Följande länder ingick i intervju-undersökningen som genomfördes från november 2009 till februari 2010:

Kanada, USA, Mexiko, Brasilien, Chile, Centralamerika (Guatemala, El Salvador, Nicaragua, Costa Rica, Nicaragua och panaman) Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien, Portugal, Italien, Turkiet, Egypten, Nigeria, Kenya, Ghana, Azerbadjan, Pakistan, Indien, Ryssland, Kina, Thailand, Sydkorea, Indonesien, Japan, Filippinerna och Australien.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB