Startsida / Inlägg

En belägrad ledare börjar bli desperat

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

När rödskjortorna inledde sina demonstrationer för en månad sedan verkade Thailands premiärminister Abhisit inte särskilt oroad.

Attityden var; låt de leka rommen av sig så ebbar protesterna snart ut.

I dag är han en belägrad och smått desperat premiärminister.

I ett försök att knäcka oppositionen lät han i morse genomföra en razzia med mål att gripa några av rödskjortornas ledare. Det slutade med ännu ett fiasko för regimen.

Arisman Pongruangrong, som ska ha lett rödskjortornas intrång i parlamentet för någon vecka sedan, lyckades fira ner sig i ett rep utefter fasaden på den 3-våningsbyggnad som en kommandostyrka från polisen omringat. Nedanför fanns en flyktbil som körde honom i säkerhet.

En annan ledare lyckades fly via ett träd.

Ännu mer pinsamt för polisen var att rödskjortorna lyckades ta två poliser som gisslan.

Efter sin flykt förklarade Arisman att det nu råder ”krig” mellan regeringen och rödskjortorna. Premiärministern sköt upp ett TV-framträdande när han fick höra resultatet av den misslyckade räden.

Sedan en vecka tillbaka verkar Abhisit ha bestämt sig för att ta i med hårdhandskarna mot de några tiotusen demonstranterna som förskansat sig i ett av Bangkoks kommersiella centra.

Dödskjutningar förra helgen då nästan 20 demonstranter miste livet när polis öppnade eld rakt in i en folkmassa var en klar indikation på att silkesvantarna åkt av.

Läget är svårt för Abhisit. Han vill inte lämna ifrån sig makten men inte heller låta demonstrationerna fortsätta i alla evighet. De lamslår delar av huvudstaden och skapar ett intryck av kaos i omvärlden. Han har försökt förhandla med rödskjortorna som företräder landsbygdsbefolkningen och också stöds av den störtade premiärministern Thaksin Shinawatra.

Rödskjortorna kompromissar inte. Så länge Abhisit vägrar avgå och utlysa nyval så tänker de fortsätta med sina aktioner.

Efter en månad ser det alltmer ut som Abhisit dagar trots allt är räknade.

Han har tvingats ställa in två viktiga utlandsresor till Australien och Washington D.C. därför att han inte törs lämna landet. Det var ju när Thaksin 2006 besökte FN i New York som han störtades.

Chefen för armén har offentligt sagt att den enda lösningen på kaoset är att upplösa parlamentet. Sympatisörer inom armén har hjälpt rödskjortorna att förskansa sig på en plats där de är mycket svåra att köra bort utan att riskera stor blodsspillan.

Situationen är en smula ironisk.

De flesta är nämligen ense om att Abhisit är en efter thailändska förhållanden ovanligt renhårig och korruptionsfri politiker. Men han är inte folkvald.

Abhisit vet att om han avgår och utlyser nyval är det nästan garanterat att rödskjortorna vinner och tar över makten.

Inte bara nationen är lamslagen av det politiska kaoset. Abhisit står inför sitt eget moment 22.

  • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB