Startsida / Inlägg

Vem är Nick Clegg? Unik TV-debatt doldisens chans i brittiska valet

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Han kan bli Storbritanniens nye premiärminister.

Ändå vet många britter inte ens vem Nick Clegg är.

Efter kvällens ”90 minuter som kan förändra landet” ska det bli ändring på det.

Britterna är konservativa. Kvällens debatt i ITV är första gången som huvudmotståndarna i ett val möts i en direktsänd TV-duell.

Inför valdagen den 6 maj har allting handlat om de konservativas utmanare David Cameron och sittande labourledaren Gordon Brown. Mittkandidaten liberaldemokraternas Nick Clegg, 43, har glömts bort.

TV-debatten ger honom en jättechans att visa upp sig. Ett fräscht ansikte som väljarna inte hunnit tröttna på. Clegg har varit partiledare i mindre än tre år.

Opinionsmätningar visar att 30 miljoner britter kommer att följa TV-sändningen. Hälften av dessa uppger att de tre TV-debatterna kan påverka hur de i slutändan röstar.

Clegg är den av debattörerna som har mest att vinna. Precis som Cameron gör sig Clegg bra i TV. En del anklagar liberaldemokraterna för att medvetet ha utsett en Cameron-kopia. Clegg har en bakgrund som ekonomisk journalist och har haft toppjobb i Bryssel. Frihetsfrågor och skydd för den personliga integriteten är några av hans hjärteämnen.

Han kan framställa sig som det förnuftiga mittalternativet till de två på ”ytterkanterna”.

Liberaldemokraterna har ingen chans att vinna valet. Deras möjlighet ligger i att varken de konservativa eller labour får egen majoritet i parlamentet. I det läget kan det bli möjligt för Clegg att bilda en minoritetsregering med indirekt stöd från något av de stora partierna.

Clegg har inte utfärdat några löften om vem han i så fall tänker sig som partner. Men mycket lutar åt att det blir de konservativa.

Opinionsmätningarna inför valet visar att de konservativa tappat den klara ledning de så länge haft. Partiet får nu drygt 35 procent. Fem mindre än vad som krävs för att få egen majoritet. Labour har återhämtat sig och ligger nu strax under 30 procent. Liberaldemokraterna strax över 20.

David Cameron måste ändå ses som huvudkandidat till premiärministerposten. Tories blir förmodligen största parti. Cameron har ikväll chansen att åter rycka till sig initiativet.

Avgörande blir vem väljarna tror kan klara landets ekonomiska kris bäst. Storbritannien har ett budgetunderskott som bara kan matchas av krisnationen Grekland, 12 procent. För att få ordning på statsfinanserna krävs kraftiga nedskärningar eller skattehöjningar. Knappast ett valbudskap som lockar väljare.

Jag tolkar väljarna som att de egentligen vill ha någon form av samlingsregering där politikerna gemensamt räddar landets ekonomi. Då måste alla ta ansvar.

Förväntningarna inför TV-debatten är högt uppskruvade. Den beskrivs som ”90 minuter som kan förändra Storbritannien”.

Nick Clegg är en som hoppas att den profetian slår in.

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB