Startsida / Inlägg

Är valresultatet början till slutet för Chavez?

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Hugo Chavez parti vann valet i Venezuela men förlorade ändå.

Presidentens makt minskar. Han kan inte längre mot oppositionens vilja driva igenom stora förändringar med dekret.

Är det början till slutet vi ser för Latinamerikas senaste revolutionär?

Inför förra parlamentsvalet 2005 gjorde oppositionen ett stort strategiskt misstag när man beslöt sig för att bojkotta valen. Resultatet blev att Chavez fick total kontroll över parlamentet. Han kunde styra landet med dekret. Oppositionen kunde bara hjälplöst se på när Venezuela förvandlades till en demokratiskt styrd diktatur.

Inför helgens val hade de ett mål; se till att Chavez socialistparti inte fick två tredjedelar av platserna i parlamentet. Ett mål man lyckades uppnå med god marginal trots att Chavez gjorde sitt bästa för att manipulera resultatet genom en ny vallag som gav röster på landsbygden större tyngd och ritade om valdistrikten för att gynna presidenten.

Oppositionen kan till och med ha fått en majoritet av rösterna men eftersom städerna är underrepresenterade får de ändå färre parlamentsplatser.

Chavez popularitet har dalat i ungefär samma takt som oljepriset har sjunkit och är nu de lägsta på sju år. Med mindre oljepengar har Chavez haft svårt att hålla sina löften till landets fattiga. Även om han gjorde ett ryck i valrörelsen när han som den värste dörrförsäljare lovade väljarna ett kreditkort med låg ränta och reapriser på hushållsmaskiner.

När jag besökte Venezuela inför presidentvalet 2007 dyrkade en stor del av befolkningen Chavez. Han sågs som en frälsare framförallt bland de fattiga som nu kunde få bra sjukvård och skicka sina barn till universiteten. I gatustånden såldes idoldockor av Chavez iförd röd skjorta. Vem jag än frågade i Caracas slumområdena sjöng Chavez lov.

Presidenten är fortfarande populär men inte längre lika okritiskt dyrkad. Även bland anhängarna finns allt fler frågetecken kring hans socialistiska revolution i den forne frihetshjälten Simon Bolivars anda.

Inflationen är runt 30 procent vilket drabbar de fattiga hårdast. Den redan tidigare höga kriminaliteten har ökat kraftigt.

Fram till nu har Chavez under sina drygt tio år vid makten hela tiden stärkt sin ställning. Detta är hans första riktigt svåra motgång. Kanske har folkets kärlek passerat sin topp. Ska bli intressant att se hur han svarar.

Tänker Chavez gå oppositionen till mötes?

Eller väljer han att fortsätta in på envåldshärskarens – om än demokratiskt vald – spår?

Det nyvalda parlamentet samlas inte förrän i januari. Chavez har tre månader på sig att driva igenom grundlagsändringar och andra förslag som han aldrig skulle få igenom om det krävs kvalificerad majoritet.

Ska man tolka Chavez reaktion till valresultatet på twitter så är det den senare vägen han tänker välja. ”Resultatet är en ny seger för folket. Jag gratulerar er alla.”

Presidentvalet 2012 bli nästa test.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB