Startsida / Inlägg

Watergateavslöjaren om CIA:s hemliga armé i Pakistan

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Bob Woodward gör det igen. Avslöjar vad som händer i Vita Husets slutna möten.

Här är en snabbresumé: Obama vill ut ur Afghanistan snabbast möjligt medan militären hela tiden försöker utöka insatsen.

CIA driver en hemlig armé i Afghanistan som opererar i Pakistan. Börjar likna Centralamerika för 30-40 år sedan.

Efter Watergate-avslöjandena har Bob Woodwards specialitet blivit att intervjua den sittande amerikanske presidenten under mandatperioden och sedan skriva böcker om alla hemliga läckta uppgifter och förtroenden han fått.

Han gjorde det med George W Bush (tre böcker) och nu gör han det med Barack Obama i en bok som kommer nästa vecka. Uppenbarligen är båda tillräckligt fåfänga för att släppa Watergate-avslöjaren in på livet eller tror att de ska ha mer nytta av Woodward än han kan göra skada.

I Obamas fall kan chansningen kanske gå hem.

För Woodwards huvudtema i boken är precis det Obama vill ha ut. När presidenten förra hösten krävde att militären skulle redovisa en exit-strategi för kriget i Afghanistan så väntade han förgäves. Utåt framstod det som att det var presidenten som velade och inte kunde bestämma sig för vad han ville. Men Woodward som både intervjuat Obama och dessutom fått tillgång till en rad mötesprotokoll ger enligt Washington Posts sammanfattning en helt annan bild.

En bild där Obama försöker hitta ett sätt att avsluta kriget i Afghanistan snabbast möjligt medan militären hela tiden bara ropar efter mer trupper och mer tid. Till slut utformar Obama en egen strategi och går med på att tillfälligt kasta in 30 000 soldater till, men med den uttryckliga ordern att militären måste planera för ett tillbakadragande med början i sommar.

– Jag tänker inte ge det här tio år, säger Obama i ett möte med försvarsminister Gates och utrikesminister Clinton. Jag sysslar inte med nationsbyggande på lång sikt. Jag tänker inte spendera en biljon dollar.

Hans bestämda krav ledde till många konflikter med landets högsta militärer som mellan skål och vägg använder hårda omdömen om presidenten.

Ett av de mest intressanta avslöjandena är den hemliga afghanska paramilitära specialstyrka som CIA finansierar och leder. Woodward beskriver de 3 000 soldaterna som en elittränad enhet som genomför hemliga och känsliga upprensningsaktioner mot talibaner och al-Qaida inne i grannlandet Pakistan. En anonym CIA-källa hävdar att soldaterna inte är inblandade i några strider i Pakistan. Däremot används de för stridsuppdrag inne i Afghanistan.

Redan de amerikanska drönarattackerna (obemannade flygplan) inne i Pakistan är en känslig historia för regimen i Pakistan. Om grannlandet Afghanistan går in med marktrupp i Pakistan kan det på allvar hota stabiliteten hos regimen i Islamabad. Amerikanska trupper har inget tillstånd att operera i Pakistan.

Antiterrorism-enheten som den kallas etablerades redan i inledningen av kriget hösten 2001 och har vuxit sedan dess.

Den väcker till liv en del obehagliga minnen från Centralamerika där USA förde ett hemligt krig mot vänsterregimen i Nicaragua och andra vänsterrörelser där människor avrättades av CIA-finansierade dödspatruller.

Eftersom talibanerna och al-Qaida i mångt och mycket har en fristad i Pakistan är det förståeligt att USA vill kunna operera där. Men när det sker i hemlighet och under CIA:s ledning brukar det oftast innebära att operationerna inte tål att se dagens ljus.

Woodwards sätt att följa presidenterna påminner lite om de intervjuer som SVT:s Erik Fichtelius fick göra med Göran Persson när denne var statsminister men som inte publicerades förrän efter Perssons avgång. Då riktades mycket kritik mot arrangemanget. I USA möts Woodward mest av beundran och inte så lite avundsjuka från andra reportrar som inte har den exklusiva tillgången till världens mäktigaste man.

  • Tjänstgörande redaktör: Hans Österman
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB