Startsida / Inlägg

EU-utredning om romer pinsam för Sarkozy

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

EU-kommissionen drar igång en process mot Frankrike om deras behandling av romerna.

Det kan sluta i en rättegång och böter för landet.

En minst sagt pinsam utveckling för president Nicolas Sarkozy.

Sarkozy har personligen lagt ner mycket prestige på kampanjen att deportera romer som kommit till Frankrike från andra EU-länder. Särskilt Bulgarien och Rumänien. Han anser att de utgör ett hot mot landets säkerhet. Förra året deporterade Frankrike 10 000 romer. I år lär det landa kring 8 000.

Presidenten har räknat med att vinna inrikespolitiska poänger på att visa sig tuff mot romerna. 2012 är det presidentval och Sarkozy vill redan nu försäkra sig om att främlingsfientliga väljare lägger sin röst på honom istället för någon kandidat från högerextrema Nationella Fronten.

Han använde precis samma taktik inför valet 2007 då han som inrikesminister tog till tuffa tag mot invandringen. Den taktiken kan nu visa sig slå tillbaka mot presidenten.

För även om många fransmän stödjer hans kampanj mot att riva romernas illegala läger och sätta dem på ett flygplan med destination Bukarest eller Sofia så vill de inte se sitt lands dras inför rätta av EU.

De vill inte pekas ut som EU:s svarta får.

Redan när EU-kommissionären Viviane Reding tog Frankrike i örat för några veckor sedan och kallade landets behandling av romer ”en skam” så var det många som tog det som ett angrepp på nationens stolthet och historiska arv.

Frankrike står nu inför en EU-utredning på två punkter. Den ena handlar om diskriminering. Att särbehandla en etnisk grupp är förbjudet. Den andra rör en av EU:s grundstenar, den fria rörligheten. Frankrike har inte tagit in EU-direktivet om fri rörlighet i sin nationella lagstiftning.

Än så länge handlar det ”bara” om att Frankrike måste förklara sig och presentera bevisning för att man inte bryter mot dessa punkter. I förlängningen kan det sluta i en rättsprocess. Som en av EU:s grundare är det extra förödmjukande för Frankrike.

Sarkozy gick i taket redan över Readings kritik så frågan är hur han nu kommer att reagera.

EU:s kvarnar är inte precis kända för att mala snabbt. Det innebär att hotet om en rättsprocess förmodligen kommer att hänga över Frankrike när landet håller presidentval våren 2012. I så fall kan det bli en svår black om foten för Sarkozys chanser att bli omvald.

Kommissionens initiativ är dåliga nyheter även för andra EU-länder som Italien och en del öststater som också kastat ut eller diskriminerat romer.

Sveriges händer är inte heller helt rena. I våras utvisades ett 80-tal romer ur Sverige med motiveringen att de inte hade medel att försörja sig.

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB