Startsida / Inlägg

Ännu ett skyltfönster för islamhataren Wilders

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Är rättegången mot Geert Wilders ett sätt att visa var gränserna för yttrandefriheten går eller är den bara ännu ett skyltfönster för en islamhatande, populistisk politiker?

Följande meningar är en av anledningarna till att den holländske politikern står inför rätta.

”Jag har fått nog av islam i Nederländerna; låt inte en enda muslim till invandra. Jag har fått nog av koranen i Nederländerna. Förbjud denna fascistiska bok”.

Wilders åsikter i en debattartikel i den holländska dagstidningen De Volkskrant är ett av över hundra exempel på när åklagaren tycker att Wilders klivit över gränsen till vad som är hets mot folkgrupp och uppmuntran till diskriminering.

Om svensk politisk just nu domineras av debatten om Sverigedemokraternas vågmästarroll handlar holländsk politik nästan uteslutande om Geert Wilders och hans invandrarfientliga Frihetsparti.

Efter fyra månader av förhandlingar har högerregeringen förhandlat fram en uppgörelse med Wilders. Frihetspartiet – tredje största parti i senaste valet – ska agera stödparti mot att regeringspartierna gör eftergifter bland annat när det gäller invandrarfrågor. Förbud av heltäckande slöja är en av punkterna som står överst på listan.

Samarbetet ger Wilders en stark plattform där han inte längre bara är agitator utan även kan vara med och utforma den praktiska politiken.

Inte många tror att den rättsliga prövningen av hans åsikter kommer att stoppa Wilders även om han teoretiskt kan dömas till fängelse i upp till två år. Däremot ger den honom ännu en arena att visa upp sig på. En outsider som utmanar etablissemanget.

När rättegången inleddes i Amsterdam i dag höll Wilders ett brandtal för yttrandefriheten.

– Formellt är det jag som står åtalad här i dag. Men i själva verket står många, många holländares yttrandefrihet på spel, hävdade Wilders.

Därefter vägrade han svara på några som helst frågor från domaren. Wilders har sagt att han under resten av rättegången tänker använda sin lagstadgade rätt att hålla tyst men att han ändå utgår ifrån att han ska bli frikänd. Genast utbröte kaos när Wilders advokat krävde att domaren skulle bytas ut. Advokaten ansåg att han uppträtt partiskt när han ifrågasatte Wilders beslut att hålla tyst.

Och så var cirkusen igång.

Rättegången ajounerades till imorgon när en särskild grupp av jurister ska meddela om domaren byts ut eller inte. Domarbyte innebär att rättegången försenas med flera månader.

I nuläget känns det som den ende vinnaren i rättegången blir Wilders. Oavsett om han döms eller blir frikänd bygger han på sin matyrgloria.

  • Tjänstgörande redaktör: Stefan Sköld, Alex Rodriguez, Annika Panas
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB