Startsida / Inlägg

Filmen kan få arabvärlden att explodera

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Filmen på soldaterna som urinerar på talibanska lik kan om den visar sig vara autentisk leda till en ny hatvåg mot USA.

I förlängningen hotas alla utländska soldaters säkerhet i Afghanistan, även de svenska.

Filmen för tankarna till Abu Ghraib-skandalen. Den gången föreställde bilderna amerikanska soldater som förnedrade irakiska fångar på Abu Ghraib-fängelset i Bagdad. De tvingades nakna lägga sig i stora högar och krypa nakna på alla fyra med koppel runt halsen.

Det var bilderna som offentliggjordes. Det fanns ännu värre.

När Abu Ghraib-skandalen briserade 2004 ledde det till ett ramaskri i arabvärlden. Demonstranter brände amerikanska flaggor och försökte storma amerikanska ambassader. Behandlingen av fångarna fick unga muslimska män att gå från radikala islamister till terrorister.

Filmen på de urinerande amerikanska soldaterna har nästan samma potential att få arabvärlden att explodera.

Är den autentisk visar den än en gång vilket extremt dåligt omdöme vissa amerikanska soldater har. Att armén skakas av ständigt nya skandaler av den här typen tyder på att det måste vara något fel på utbildningen och på ledningen. Hur kan detta annars få fortgå?

Förmodligen finns det ett systemfel på hög nivå i den amerikanska armén där många befäl innerst inne tycker att sånt här är ok. Att soldaterna måste få ”lätta på trycket” inte bara i bokstavlig mening. En inställning som de indirekt för vidare till sina mannar.

För talibanerna är den här typen av bilder naturligtvis rena julklappen. De kommer att använda dem flitigt i sin propaganda mot USA och västvärlden.

Filmen kan utlösa attacker mot utländska soldater både från talibaner och vanliga afghaner. Många ser ingen skillnad på amerikanska soldater eller militärer från andra länder.

Vi har sett tidigare hur mobbar attackerat utländska styrkor eller höga tjänstemän. Utbildningsnivån i landet är låg och det är lätt att piska upp en hatstämning.

Skillnaden mot 2004 är att USA-hatet just nu inte är på samma höga nivå som då. Irakkriget är avslutat och USA har lovat att dra tillbaka alla trupper från Afghanistan senast 2014. Chansen är större i dag att en sådan här film kan passera utan att utlösa ännu mer våld.

Filmen dyker upp i ett känsligt läge när fredsförhandlingar mellan USA och talibanerna så smått kommit igång. Beroende på hur muslimer reagerar på filmen finns risken att förhandlingarna måste skjutas fram.

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Sebastian Laneby
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB