Startsida / Inlägg

Bradley Manning – landsförrädare eller hjälte?

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Landsförrädare eller hjälte med civilkurage?

Bradley Manning ska ställas inför krigsrätt för att han läckt uppgifter till Wikileaks som bland annat avslöjat amerikanska krigsbrott i Irak.

Han riskerar livstids fängelse. De som dödat oskyldiga civila går fria.

Före jul fick omvärlden sin första glimt av 24-årige Bradley Manning sedan han förpassades till en isoleringscell för 19 månader sedan. En tunn, glasögonprydd kille som en av de närvarande vid förhandlingen på militärbasen Fort Meade beskrev som ”så ung att han inte ens ser ut att ha åldern inne för att dricka alkohol”.

I slutet av förra veckan blev det klat att han ställs inför krigsrätt.

Manning var allt av döma den som lämnade ut tusentals hemliga handlingar i form av datafiler som sedan publicerades av wikileaks. Den mest kända av dessa var en film som visade hur en amerikansk helikopterbesättning iskallt och utan tvekan öppnar eld mot en grupp civila, däribland flera barn. En video som chockade världen.

Kanske är det inte så konstigt att många därför betraktar Manning som en hjälte som avslöjat detta och andra krigsbrott. En man som borde få medalj snarare än isoleringscell. I över ett år hölls han under Guantanamoliknande förhållanden. I april förra året beskrev jag hans situation så här i bloggen:

”Manning hålls i en cell på militärbasen Quantico i Virginia. 23 timmar per dygn sitter han inlåst i cellen. Där intar han alla måltider. En timme per dygn tas han till ett fönsterlöst rum där han får promenera.

Han är förbjuden att ägna sig åt någon fysisk aktivitet i cellen. Börjar han göra armhävningar eller sit-ups så stoppas han av vakterna.

Varje morgon och kväll tvingas han posera i bara kalsongerna utanför cellen. Kläderna tas ifrån honom. Militären säger att det är för hans egen säkerhet. På samma sätt motiverar man varför han inte får ha lakan eller kudde. Eller varför han måste ha händerna utanför filten när han sover.

Vakterna kollar var femte minut dygnet runt att han är vid liv. Ligger han med ansiktet mot väggen väcks han av vakterna. På dagarna måste han var femte minut svara på frågan om han är ok.

Han väcks varje morgon kl 05, utom på helgerna då han får sova till 07. Försöker han sova mellan 05 och åtta på kvällen hindras han av vakterna.

Att hindra människor från att sova räknas som tortyr. Att sitta isolerad under långa perioder är också tortyr.

FN:s särskilde rapportör om tortyr, Juan Mendez, har sedan december förra året begärt att få intervjua Bradley Manning mellan fyra ögon. USA säger nej.”

När behandlingen av Manning blev känd utbröt en kritikstorm och han flyttades till militärfängelset i Fort Leavenworth i Kansas där han fortfarande hålls isolerad men där behandlingen enligt hans advokat är bättre.

Fallet Manning innehåller några centrala frågor.

Är det rätt att bryta mot lagen om man avslöjar andra brott eller missförhållanden i samhället?

Vem är det egentligen som begått det värsta brottet i det här fallet; den amerikanska militären eller Bradley Manning?

Manning har avslöjat militära och diplomatiska skriftväxlingar som rutinmässigt hemligstämplats. Men militären har inte kunnat peka på några konkreta skador för USA. Ingenting har egentligen hänt sedan uppgifterna blev offentliga. Möjligen undantaget att arméns uppträdande fått ännu sämre rykte.

Däremot har Manning avslöjat en rad missförhållanden som rimligen borde bekymra armén mer. Trots att han hade låg rang lyckades han ladda ner stora mängder känsliga informationen från arméns datorer på några cd-skivor som han maskerade som innehållande Lady Gaga-låtar. Armén datasäkerhet var med andra ord under all kritik.

Beskjutningen från helikoptern framstår som en uppenbar krigsförbrytelse. De skyldiga slipper efterräkningar eftersom de trodde att civilisterna kameror var granatkastare.

Beslutet att ställa Manning inför krigsrätt är ett klassiskt fall av att ”skjuta budbäraren”.

USA vill statuera exempel för att skrämma andra från att lämna ut information. Men framförallt är Manning ett surrogat för att man ännu inte lyckats lägga vantarna på Wikileaksgrundaren Julian Assange. Det är honom man egentligen vill straffa hårt för att han offentligt dragit ner byxorna på USA:s militära och diplomatiska etablissemang.

 • Tjänstgörande redaktörer: Elin Wieslander, Frida Westergård och Rebecka Rakell
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB