Startsida / Inlägg

Thailand gör allt för att skydda sin turism

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Thailand gör allt för att skydda sin turism. I jakten på den utländska valutan drar sig myndigheterna inte för att mörka sanningen.

Det är i det ljuset man ska se Thailands försäkringar att några terrordåd inte alls planerades i Bangkok eller på annat håll i Thailand.

Thailändska myndighetspersoner verkade mer upprörda över att bland annat USA och Israel gått ut med varningar till sina medborgare att inte resa till Bangkok, än de var över det faktum att en större mänga bombmaterial hittades i en lagerbyggnad i stadens västra delar.

Mängden konstgödning (fyra ton) med tillbehör hade räckt för att tillverka flera mycket kraftiga bomber.

Bomben som slet itu den federala byggnaden i Oklahoma City 1995 var på 2,3 ton och dödade över 160 människor.

Den av Ander Behring Breivik planterade bilbomben i Oslo innehöll under ett ton gödningsmedel.

Det är lätt att föreställa sig vilken katastrof materialet i lagerbyggnaden i Bangkok kunnat åstadkomma om det nu är så att de ansvariga bakom materialet verkligen planerade en terrorattack.

Thailand hade uppgifter om att en terrorattack planerades i landet 13-15 januari, troligen varnade av Israel som hävdar att kända personer från det Iranstödda Hizbollah befann sig i landet från den 18 december förra året. Försvarsministern erkände att Thailand inte offentliggjorde informationen av rädsla för att panik skulle bryta ut och skada turistindustrin.

När USA och Israel gick ut med sin resevarning grep Thailand den 47-årige svensklibanesen som nu sitter häktad för ”innehav av krigsmaterial utan tillstånd”.

Kort efter gripandet fick Thailands premiärminister ut och vädjade om lugn.

– Det finns ingen anledning till panik, sa Yingluck Shinawatra. Situationen är under kontroll. Det finns inget problem.

Varpå polisen hävdade att man hittat fartygscontainrar ”i närheten” av lagret och tog detta som intäkt för att allt tydde på att konstgödningen och flaskorna med nitrat bara lagrats i avvaktan på export till något annat land där terrorattacken skulle ske.

Allt var med andra ord frid och fröjd.

Så kan det givetvis vara. Men varför exportera en vara som finns att köpa i nästan alla länder och dessutom riskera att få ögonen på sig när varorna ska tullas in i det land där attacken var tänkt att ske?

Mot den thailändska versionen står israeliska uppgifter som hävdar att planen var att attackera ett judiskt center i Bangkok och spränga en bomb på den populära turistgatan Khao San Road i Bangkok. Som förebild hade terroristerna en liknande attack som genomfördes i Bombay 2008.

Utan mer handfasta bevis är det omöjligt att säga vilken version som är korrekt, om ens någon.

Det slående är att thailändska myndighetspersoner ändå så tvärsäkert avfärdar alla möjligheter att en attack planerades i Thailand.

Vad de värnar om är inte turisterna utan bilden av Thailand som ett säkert turistparadis. Men vad händer den dag Thailand eller Phuket skakas av ett stort terrordåd?

Thailand har redan en inhemsk terrorism i de sydliga muslimska provinserna som ligger mindre än 50 mil från svenskarnas turistparadis och där människor dödas regelbundet. Landet är inte mer skyddat än något annat för utländsk terrorism. Snarare mindre eftersom landets poliskår är välkänd för att vara sällsynt mutbara.

  • Tjänstgörande redaktör: Johan Edgar
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB