Startsida / Inlägg

Teapartygrundare om Obama: ”Som att ge sitt kreditkort till en tonåring”

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet
Foto: Peter Wixström

Alan Unruh, grundare av Teapartyrörelsne i South Dakota. Fyra år till med Obama ser han som en katastrof för USA. Foto: Peter Wixström

SIOUX FALLS, SOUTH DAKOTA. När jag undrar om det faktum att det är rätt tyst om teapartyrörelsen numera betyder att den är slut får Alan Unruh något ilsket i blicken.
– Definitivt inte, slår han fast. Det är precis tvärtom. Varje dag hör nya människor av sig till mig och vill bli medlemmar. I dag var det sex stycken.

Unruh tar emot på sin kiropraktormottagning i Sioux Falls. Sista patienten har gått hem. Sköterskorna har lämnat. Han har tagit av sig den vita rocken. Unruh har bråttom hem till hustrun som väntar med middagen. Men när han börjar prata om allt som är fel med Obama och Amerika glömmer han snabbt bort tiden.
– Vanliga människor över hela USA revolterar mot bidragssamhället där tio procent av befolkningen betalar 90 procent av alla skatter. Mot att besluten flyttats från individen till staten. There is no end in sight.
Unruh talar med återhållet ursinne.
– Vi förlorar vår frihet väldigt snabbt. Vi håller på att bli som Europa.
Han får det att låta som ett skällsord.
När jag frågar Unruh varför han bildade Teapartyrörelsen i Syddakota svarar han med en liknelse.
– Att se Obama och hans gäng i Washington handskas med våra skattepengar var som att ge ditt kreditkort till en tonåring som handlar som en galning. Och som när du försöker sätta stopp bara fortsätter.
Teapartyrörelsen, en gräsrotsrörelse av republikaner som var missnöjda inte bara med Obama utan även med sitt eget parti som de inte tyckte var konservativt nog, kom från ingenstans 2009 och dominerade under några år helt amerikansk politik.
Namnet komer från skatterevolten i Boston 1773 när nya bosättare i protest mot att de skulle betala skatt till den brittiska regeringen kstade en last med te i havet.
Enda platsen där den moderna teapartyrörelsen medlemmar klädde ut sig i 1700-tals kläder när de bildades var i Syddakota.
Senaste året har rörelsen i hög grad försvunnit ifrån rampljuset. Till det bidrog att rörelsen kelgris Sarah Palin inste ställde upp som presientkandidat och att hennes stand-in Michele Bachmann snabbt tvingades dra sig ur.
Men även om teapartyrörelsen inte längre är het så har deras åsikter plockats upp att etablerade politiker.
Vad har teapartyrörelsen uppnått? Unruh replikerar snabbt med en uppräkning.
– Vi bidrog till den största republikanska segern i kongressvalet på 70 år. Vi har vunnit 800 delstatsval runtom i USA. Vi har visat att en stor del av amerikanerna tar avstånd från staten.
Liksom de flesta teapartyanhängare är Alan Unruh starkt religiös. Han tillhör definitivt den kristna högern. Han blandar flitigt in gud i samtalet.
– Alla våra rättigheter kommer från gud – inte från regeringen. Nu tror regeringen att de är gud. De konfiskerar våra pengar.
I konservativa stater som South Dakota har rörelsen många anhängare. Just nu går en film om vad som händer om Obama blir omvald för fulla hus i Sioux Falls. Att den är nummer ett på biotoppen tar Unruh som intäkt för att många är oroade för Obamas framfart.
– Det vore en katastrof om han får fortsätta. Då kommer ekonomin att köras ännu mer i botten.
Liksom många andra republikaner talar Unruh drömmande om president Ronald Reagan och hur han fick fart på USA på 80-talet.
– Reagan ärvde en ekonomi med tvåsiffrig inflation och jättestora underskott i budgeten, säger Unruh och rättar till den lila slipsen innan han ställer en retorisk fråga.
– Vad gjorde han? Jo, han sänkte skatterna för privata företag och för vanliga amerikaner. Resultatet blev miljontals nya jobb.
Så vad tror han om Romneys chanser i november? Utmanaren ligger fortfarande efter i alla opinionsmätningar.
Unruh rätar på ryggen.
– Romney kommer att vinna. Opinionsmätningarna är manipulerade så att de ska ge Obama en fördel.
Unruh påminner sig plötsligt att hustrun väntar med middagen. Vi tar några snabba bilder framför mottagningen innan han hastar iväg.

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB