Startsida / Inlägg

Alla är inte här för att hylla Romney

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Demonstration mot Romney i Tampa. Foto: Peter Wixström
TAMPA, FLORIDA. Alla som kommit till Tampa har inte gjort det för att hylla Mitt Romney.
Jenny Crabb har rest flera hundra mil för att få Romney att lyssna på vanliga amerikaner som i likhet med henne tjänar 60 kronor i timmen.
Hon har färdats hela vägen från Green Bay, Wisconsin för att protestera mot Romneys politik.
I likhet med några hundra andra arga amerikaner som kommit hit från hela landet. Många fler hade planerat att komma men orkanen Isaac blev på det sättet en välsignelse för Romney.
Inte för att demonstranterna har en chans att komma i närheten av Romney. De befinner sig utanför det stora avspärrade området runt Tampa Bay Times Forum där konventet hålls. Trots det är de omringade av nästan lika många poliser. Många av dem på cykel. Polisen följer dem på nära håll varje gång de marscherar.
Jenny jobbar som städare för 8,50 dollar i timmen. Tidigare tjänstgjorde hon i armén.
– Jag vill inte veta av några nedskärningar av de få sociala förmåner vi har i USA, säger hon. Jag hoppas vi kan hjälpa till att stoppa en seger för Romney.
Plakatet hon bär på har texten ”Romney du har outsourcat våra jobb – nu outsourcar vi dig” ritad för hand. Andra viftar med plakat med slogans som ”Sluta råna de fattiga” och ”Höj minimilönen”.
I en park spelar ett litet band. Jag känner snabbt igen melodin som en klassiker men texten är en smula annorlunda, ”Hit the road Mitt – and don´t come back no more”.
Protestmakarna är en påminnelse om vilket extremt delat samhälle USA är.
Jag har tagit lite promenader i området där hotellet ligger. Beroende på vilken sida av gatan man går är det antingen små lådor till hem eller fashionabla jättevillor längs vattnet. I det rika området ser jag inte en enda husägare som är ute och klipper gräsmattan eller rensar ogräs i rabatten.
Varje morgon stöter jag däremot på mexikanska gästarbetare som klipper gräs och går runt buskarna med en trimmer. Garanterat lågavlönade.
På uppfarterna står stora bensinslukande jeepar och bredvid huset ligger lyxbåtarna och vilar på sina båthissar några meter över vattnet.
Kanske inte så konstigt att många amerikanska låginkomsttagare – och de är rätt många numera – är misstänksamma mot Romneys planer på att ytterligare sänka skatterna mest för de allra rikaste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktör: Ellinor Brenning, Tobias Johannesson, Rebecka Rakell, Hanna Lindström
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB