Utah håller hårt på procenten
avSALT LAKE CITY, UTAH. Första gången jag var i Utah var under OS 2002. Då var det inte bara att kliva in på en bar och beställa en öl eller en drink. Först var man tvungen att lösa en medlemsavgift på fem dollar.
Sedan kunde man beställa det man ville ha.
Det var ett sätt för mormonkyrkan att se till att alkoholkonsumtionen hölls nere. Att avskräcka besökare från att dricka. Kyrkans medlemmar förväntas avstå helt från alkohol, kaffe, te, Coca cola med flera saker.
Vilket inte hindrade att Coca Cola var huvudsponsor för OS.
– Mormonerna är skickliga affärsmän också, säger reportern Mike Gorell vid Salt Lake Tribune. Är pengarna tillräckligt stora kan de rucka lite på sina principer.
2012 är de alkoholreglerna borta. De reformerades stegvis efter OS. Till slut blev irritationen från besökare och den negativa pr-effekten för stor.
Bakom liberaliseringen låg Utahs tidigare guvernör Jon Huntsman. Samme man som slogs med Mitt Romney om republikanska partiets nominering till presidentkandidat.
Ändå har Utah några av de hårdaste alkohollagarna i USA. Fast egentligen är det ungefär som i Sverige.
I vanliga butiker får man inte sälja öl med högre alkoholhalt än 3,2 procent.
Starköl, vin och sprit går bara att köpa i statliga alkoholbutiker eller på krogar som har licens.
Alkoholreglerna är en stora källa till irritation hos de 40 procent av Utahbor som inte är mormoner.
– Mormonerna styr allt i den här delstaten, säger Mike Gorell. Det är nästan så att folk super till lite extra bara för att visa att de vågar sätta sig upp mot kyrkan.
Trots att tidningsdöden hela tiden skördar nya offer i USA har Salt Lake Tribune lyckats behålla sin upplaga ganska konstant runt 125 000 exemplar per dag.
– Vi ses som en nödvändig motvikt mot kyrkan, säger Mike och ser rätt nöjd ut. Den andra dagstidningen Desert News är helt i händerna på kyrkan som också kontrollerar delstatens största tv-station. Där kommer det inte ut någon kritik mot kyrkan.
Tidningen har också en sektion helt ägnad åt polygami, månggifte. När mormonernas lära kom till för 200 år sedan uppmuntrades männen att ta flera fruar. Trots att det numera både är förbjudet och fördöms av kyrkan så fortsätter sedvänjan i delar av södra Utah.
Genom att regelbundet skriva om olika rättsfall där bigamister åtalas så håller tidningen en nagel i ögat på mormonerna som helst inte vill tala om sitt mindre smickrande förflutna.
Mycket av irritationen över mormonkyrkans inflytande i Utah beror på att det sker i det fördolda. På pappret har den inget inflytande i politiken men eftersom många av politikerna samtidigt är framträdande medlemmar i kyrkan så blandas rollerna ihop. Allting görs upp bakom stängda dörrar.