Startsida / Inlägg

När blev slöjan en symbol för frihet?

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

 

Var det för att egyptiska nyhetspresentatörer skulle få bära slöja i tv som folket reste sig mot diktaturen?

När Fatma Nabil i söndags bar en vit huvudduk i direktsänd statliga tv som täckte hennes hår och hals var det ingen slump utan en medveten markering från det muslimska brödraskapet mot ett inofficiellt förbud som rådde under Hosni Mubaraks diktatur.
Informationsminister Salah Abdel-Maqsoud meddelade enligt New York Times att ytterligare tre beslöjade kvinnor inom kort kommer att synas i den statliga televisionen, bland annat som väderpresentatör.
Andemeningen i beslutet är att ett ok äntligen lyfts från kvinnornas axlar. Tidigare fick kvinnor som ville bära slöja hållas sig utanför kamerans räckvidd.
– Varför förbjuda slöjan i tv när 70 procent av landets kvinnor är beslöjade, undrar informationsministern.
Men snarare än ett tecken på ökad personlig frihet kan man se den beslöjade nyhetsuppläsaren som ännu ett steg mot ett mer islamiserat Egypten.
Inte minst som slöjans intåg i tv föregåtts av en rad alarmerande åtgärder på pressfrihetens område.
Det av muslimska brödraskapet dominerade överhuset i parlamentet har bytt ut chefredaktörerna för en rad statliga tidningar. Föga överraskande har Mubaraktrogna ersatts med medlemmar ur brödraskapet.
Vid flera tillfällen har chefredaktörer för staligt ägda tidningar anklagats för att censurera artiklar av tidningarnas kolumnister där de uttryckt kritik mot president Morsi eller muslimska brödraskapet.
– Det som händer är allvarligt, säger Hani Shukrallah, chefredaktör för Ahram Online till NYT. Muslimska brödraskapet är inte intresserad av pressfrihet eller av att demokratisera pressen. Den vill ta över den.
I sig ingen ovanlig utveckling när årtionden av diktatur plötsligt ersätts av någonting annat. ofta oklart exakt vad.
President Mohamed Morsi har personligen anklagat flera journalister för att trycka falsk och förolämpande information, ett brott som kan ge flera års fängelse.
Morsi har sedan han i en lika överraskande som effektiv maktdemonstration pensionerade hela Mubaraks militära ledarskap, fortsatt att stärka sin maktposition. Bland annat genom att avskaffa den lag militären stiftade som kraftigt inskränker presidentens makt.
Själv påstår Morsi att alla farhågor är överdrivna och at han representerar alla egyptier. Men helt klart är Morsi på väg att sätta en mycket mer islamsk prägel på ett land där det under diktaturen fanns en klar separation mellan kyrkan och staten.
Slöjan i tv är en indikation på att den gamla diktaturen bara ersatts av nya herrar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 • Tjänstgörande redaktörer: Matilda Andersson, Fredrik Palmqvist och Elvira Barsotti
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB