Startsida / Inlägg

Hollandes varning till Merkel

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

 
Enigheten mellan Frankrike och Tyskland är vad som drivit EU framåt. Nu hotas den.

I en medvetet tajmad intervju med stora europeiska medier riktar Frankrikes president Francois Holland en varning till Tysklands Angela Merkel.

Upphör med åtstramningspolitiken annars hotas unionens framtid.
Hans varning publiceras i sex av Europas största tidningar samma dag som EU samlas i Bryssel för ännu ett av sina krismöten. Tajmingen är ingen slump. Hollande vill visa att han i motsats till sin företrädare Nicholas Sarkozy inte tänker dansa efter Tysklands pipa.

Ska den för Europas fred nödvändiga axeln Frankrike-Tyskland fortsätta fungera så måste Merkel vänja sig vid ett mer jämlikt förhållande där hon inte hela tiden kan hålla i taktpinnen i kraft av den starka tyska ekonomin.
Den första eftergift Hollande vill se är att Merkel slutar kräva ytterligare åtstramningar av Grekland, Spanien, Portugal och andra länder som levt över sina tillgångar.

– Tiden har kommit att erbjuda något annat än åtstramning, säger Hollande.
Han menar att Merkel tar alldeles för stor hänsyn till sin inhemska opinion när hon driver kravet på besparingar.

– Vi har alla våra hemmaopinioner att ta hänsyn till, säger Holland i The

Guardian, Le Monde, El Pais, La Stampa, Gazeta Wyborcza och Suddeutsche Zeitung.

– Sluta tänka att det bara är ett land som betalar för de andra. Det är inte sant. Vi deltar alla i solidariteten.

Så anklagar han Tyskland för att dra benen efter sig när det gäller att införa de beslut som togs på toppmötet i juni innan han upprepar kravet på euroobligationer, att alla euroländerna gemensamt ska ansvara för varandra skulder. Ett rött skynke för Merkel.

Att Hollande inför toppmötet går ut demonstrativt och visar hur oenig han är med Merkel på många viktiga punkter markerar en nya era i Europa.
Under Sarkozy gick Tyskland och Frankrike i tandem till den grad att de två ledarna i folkmun blev en, Merkozy. Det var nästan lite pinsamt att se hur Sarkozy svassade för Merkel.

Hollande markerade redan när han vann presidentvalet i våras att han tänkte bryta med den politiken. Dagens varning är en klar upptrappning.
Hur Merkel reagerar blir avgörande för de framtida relationerna mellan Tyskland och Frankrike. Håller hon fast vid kravet på stålbad för Sydeuropas problemländer blir det svårt att nå enighet om hur EU ska hantera skuldkrisen.

Merkel har mjuknat en smula på senare tid. Vid ett möte med studenter i östra Tyskland nyligen uttryckte hon för första gången medlidande med befolkningarna i Medelhavsområdet. Hennes resa till Grekland var ännu ett tecken på att även Merkel rör sig bort från enbart åtstramningar som enda lösning.

Merkels vacklande kan ha bidragit till Hollandes tuffa offensiv. Han ser att Merkel numera står ganska ensam och ser en chans att återupprätta en del av Frankrikes maktposition.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB