Startsida / Inlägg

Så försöker Hillary rädda Obama

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Ett dygn före presidentdebatt nummer två försöker Hillary Clinton dra sitt strå till stacken för att rädda Obama från ett nytt nederlag.

Genom att ta på sig ansvaret för säkerhetslapsusen vid det amerikanska konsulatet i Benghazi desarmerar hon Mitt Romneys ammunition.

Ända sedan konsulatet i Libyens andra stad Benghazi attackerades den 11 september har Romney försökt göra terrorattacken till en valfråga och ett bevis på Obamas flathet mot islamsk terror.

En grupp – fortfarande är det inte klarlagt vilken – besköt konsulatet med granater och dödade ambassadören som befann sig där på besök liksom tre andra ambassadtjänstemän.

Mitt Romney anklagar Obama för att ha ignorerat varningar om en attack och inte sett till att det fanns tillräckligt med säkerhet kring konsulatet. Han har gjort terrordådet till en av sina främsta angreppspunkter inom utrikespolitiken där Obama annars har ett klart försteg både i form av erfarenhet och faktiska framgångar.

Kanske är det därför Obama inte riktigt tagit angreppen på allvar. Frågan har växt eftersom det fortfarande inte är riktigt utrett vad som hände. Dessutom har det kommit fram att konsulatet utsattes för attacker redan i april och juni.

Nu försöker Hillary Clinton desarmera denna besvärande fråga för Obama.–

– Det är jag och UD som har ansvaret för att våra diplomater har de resurser som krävs för att kunna utföra sina jobb, säger Clinton i en intervju med CNN.

– Jag tar ansvaret. Jag vill undvika en politisk hetsjakt.

Clinton påpekade att varken presidenten eller vicepresidenten är inblandade i eller känner till detaljerna kring de hot som kan finnas mot olika ambassader och hur dessa utvärderas av professionella säkerhetsexperter.

Ännu en passning för att skydda Obama.

Det är lite ironiskt att Hillary Clinton som på mållinjen förlorade kampen om att bli partiets presidentkandidat 2008 nu försöker rädda Obama som då besegrade henne.

I och med Clintons uttalande flyttar hon fokus från Obamas sätt att hantera denna LIbyenkris till sitt eget.

Om det räcker för att Romney ska välja att inte fortsätta anklaga Obama för försummelser i kvällens debatt eller nästa veckas som handlar specifikt om utrikespolitik, återstår att se.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB