Startsida / Inlägg

Terrorhot på Bali inte gripna ur luften

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Terrorhoten på Bali verkar inte vara gripna ur luften.

För bara några månader sedan dödade polisen fem misstänkta terrorister som ska ha planerat attacker mot Hard Rock Café och andra västerländska ”hangouts” på den populära semesterön.

På fredag är det tio år sedan självmordsbombare dödade 202 personer på två nattklubbar i vad som då var den värsta terrorattacken mot civila efter den 11 september 2001. Sex av de döda var svenskar. 88 från Australien.

Polisen hävdar nu att man har uppgifter som tyder på att attentatsmän planerar nya dåd på Bali på årsdagen. De skulle främst vara riktade mot de utländska dignitärer som ska närvara vid högtidlighållandet av den tragiska årsdagen. Bland dem Australiens premiärminister Julia Gillard och Indonesiens ledare Susilo Bambang Yudhoyono.

Motivet skulle vara att visa att Indonesiens regering inte alls har så bra koll på säkerhetsläget som man påstår.

Hotet understryks av indikationer polisen haft om att personer kartlagt vissa västerländska mål i framförallt huvudorten Kuta Beach. I mars sköt man ihjäl fem personer som misstänktes för att förbereda terrordåd mot Hard Rock Cafe och La Vida Loca. Enligt International Crisis Group ska minst tre av dem ha varit dömda knarklangare som radikaliserats i ett av Indonesiens fängelser.

Myndigheterna i Indonesien har de senaste åren arbetat hårt för att sudda bort bilden av ett land där terrorister kan härja relativt fritt. Sedan 2002 har det inträffat fyra större terrordåd mot västerländska mål i Indonesien. Men inget sedan 2009.

För tre år sedan dödades Noordin Top, då sydoastasiens mest eftersökte terrorist. 2010 gjorde polisen en lyckad rädd mot ett hemligt träningsläger för jihadister i bergen i Aceh-provinsen. Över hundra misstänka terrorister dödades eller greps.

Den radikale imamen Abu Bakar Bashir, som anses vara ledare för terrorstämplade Jeemah Islamiya dömdes förra året till 15 års fängelse.

I så motto har terrorbekämpningen lyckats.

Men i takt med att myndigheterna lagt ner särskild kraft på att skydda västerländska mål har terroristerna skiftat taktik och istället attackerat inhemska mål.

I antal räknat har terrorattackerna till och med ökat. De senaste tv åren har 15 terrordåd inträffat mot lokala säkerhetsstyrkor och myndigheter. Ett tiotal poliser har dödats.

Dåden har inte alls varit lika sofistikerade och välplanerade som Balibombningen eller dådet mot två västerländska hotell i huvudstaden Djakarta 2009.

Det är oklart om det är någon stor organisation som Jeemah Islmaiya som ligger bakom den inhemska terrorn. Eller om det är små oberoende celler som agerar på egen hand.

I Indonesien tillämpas en rätt moderat form av islam men även där har det skett en viss radikalisering. Ett antal moskéer leds av radikala imamer som agiterar mot västerländska influenser och uppmanar till jihad. Efter 2010 har de uppmanat sina anhängare att slå till mot inhemska istället för västerländska mål.

För att till varje pris undvika nya dåd på årsdagen av Balibomben har myndigheterna kallat in minst 1 500 poliser och militärer för att bevaka högtidlighållandet på Bali.

Men som Balis guvernör så korrekt påpekar tillfrågad av australiensiska journalister; det går aldrig någonsin att säga att ett område är helt säkrat. Det klarar inte ens de bästa säkerhetsstyrkorna i världen.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Jenny Åsell och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB