Startsida / Inlägg

Inte ens mänskliga facklor får världen att vakna

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

I Tunisien räckte det med att en grönsakshandlare tände eld på sig själv för att starta en revolution i hela arabvärlden.

Senaste året har över 80 tibetaner bränt sig själva till döds utan att väcka nästan någon uppmärksamhet alls i omvärlden.

Framförallt för att kinesiska myndigheter gör allt för att tysta ner händelserna och för att hindra utländska journalister att bevaka självmordsvågen. Inga tillstånd utfärdas för att besöka platser där självbränningar skett.

Bara senaste veckan har minst fem människor bränt sig själva till döds, enligt uppgifter i New York Times som i sin tur hämtat dem från Radio Free Asia.

Det är tydligt att de som kämpar för självständighet eller ökat självstyre för Tibet har bytt taktik. Tidigare demonstrerade man på gatorna i Tibet och i omgivande provinser där antalet tibetaner är stort. Demonstrationer som nästan alltid möttes av kraftigt våld från kinesisk polis och militär.

Ändå har det varit svårt att få omvärlden att engagera sig i det tibetanska folkets kamp. Kina är en mäktig och viktig handelspartner för nästan alla länder i väst. Ett land ingen vill göra sig osams med i onödan.

Självbränningarna verkar vara ett sätt för tibetanerna att försöka få mer uppmärksamhet.

Några dricker fotogen för att elden ska komma inifrån dem själva och blir mer explosiv.

Självmordsvågen har pågått sedan mars förra året. 86 människor, många av dem unga buddhistmunkar, har bränt sig till döds, enligt Radio Free Asia. Bara under november har 22 självmordsbränningar skett.

En sådan våg har världen inte skådat de senaste 60 åren.

Under den arabiska våren var det flera i grannländerna som kopierade grönsakshandlaren Muhammed Bouazizis metod men ingenting i den här skalan.

Metoden går helt i linje med de flesta tibetanernas ickevåldslinje i sin självständighetskamp. Självbränning betraktas av buddhister som ett ädelt sätt att protestera i motsats till självmordsbombningar eftersom man inte riskerar några andra livs.

Det är svårt att tolka självmordsvågen som annat än ett tecken på en ökande desperation och vanmakt över det hårda kinesiska förtrycket. Utsikterna för självstyre och självständighet är sämre än på länge.
Kina blir mer och mer mäktigt och chanserna att de skulle ge tibetanerna sin frihet är minimala.

Kinesiska myndigheter betraktar självmordbränning som ett brott. Så sent som i förra månaden dömdes flera personer till långvariga fängelsestraff anklagade för att ha hjälpt självmordsbrännare. Två tonåringar fick 8 respektive 11 års fängelse.

Förtrycket fortsätter. Men inte ens mänskliga facklor verkar få världen att vakna.

 

  • Tjänstgörande redaktör: Lina Thorén, Joakim Ottosson & Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB