Startsida / Inlägg

Striden om Hillarys efterträdare

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

En svart kvinna är president Obamas favorit till att ta över som utrikesminister efter Hillary Clinton.

Det är bara ett problem.

Republikanerna gör allt för att stoppa Susan Rice. John Kerry är förste reserv.

Trots att Obama inte ens nominerat Rice ännu är striden redan igång.

Republikanerna med senator John McCain i spetsen låter förstå att de kommer att göra allt för att stoppa Rice ifall Obama nominerar henne.

En ny utrikesminister måste godkännas av senaten. Demokraterna har majoritet men bara med några få rösters övervikt. 60 röster behövs för att godkänna en ny kandidat. Demokraterna har 53 nu och 55 från årsskiftet. Obama måste med andra ord övertala minst fem republikaner att rösta för Rice.

John McCain förlorade presidentvalet 2008 mot Obama. Kanske försöker han hämnas nu.

Anklagelserna mot Rice går ut på att hon flera dagar efter attacken mot det amerikanska konsulatet i Benghazi den 11 september i år vägrade att kalla det en terrorattack. Istället hävdade hon att det var en demonstration som urartade. Det tolkar McCain och hans kompisar som att hon försökte förhindra att Benghaziaffären negativt skulle påverka Obamas chanser till återval.

Rice träffade i går McCain och några andra republikanska senatorer för att personligen försöka övertyga dem om att hon bara lutade sig mot de uppgifter hon fått från CIA när hon uttalade sig. Uppgifter som i efterhand visade sig vara felaktiga.

– Jag försökte inte vilseleda någon, hävdar Rice.

Hennes förhoppning att mötet skulle undanröja republikanernas motstånd kom direkt på skam. Flera av senatorerna sa efteråt att deras invändningar ökat snarare än minskat.

Det här handlar inte bara om Rice utan om partipolitik.

I praktiken är det Obama som republikanerna vill komma åt. Varje motgång de kan åsamka honom är en framgång för dem.

Hillary Clinton är tveklöst Obamas mest lyckade utnämning. Hon har i det närmaste gjort succé som utrikesminister. Kunnig, diplomatisk och med rejäl stjärnglans.

Men Hillary har sedan några månader gjort klart att hon vill sluta innan Obama börjar sin andra period som president. Bortsett från standardfraser som att hon vill umgås mer med familjen, sova ikapp och titta på bakningsprogram på tv är hon inte gett några skäl till varför.

En given spekulation är att hon tänker förbereda sig för att ställa upp i presidentvalet om fyra år.

Rice har en gedigen utrikespolitisk erfarenhet även om hon inte kan mäta sig med Hillary.

I ögonblicket tjänstgör hon som USA:s FN-ambassadör. Under Bill Clinton var hon biträdande utrikesminister för Afrika. Att hon är svart och kvinna är extra plus i en regering som domineras av vita män.

Rice har länge haft en nära relation till Barack Obama. De är personliga vänner och delar synen på USA:s roll i världen. Många jämför deras förhållande med de nära band som fanns mellan George W Bush och en annan Rice, Condoleezza. Först som säkerhetsrådgivare och sedan som utrikesminister.

Obama måste bestämma sig för om det är värt att inleda sin nya presidentperiod med en uppslitande nomineringsstrid om Rice.

Som första reserv utpekas senator John Kerry, demokraternas presidentkandidat i valet 2004. Han har en gedigen utrikespolitisk erfarenhet men allt pekar mot att Rice är den Obama egentligen vill ha.

Väljer han att ta striden har han stor chans att lyckas. Även om det kan kosta i form av ökad republikansk fientlighet.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Emelie Perdomo
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB