Startsida / Inlägg

Skandalernas första dam

av Wolfgang Hansson, Aftonbladet

Medan Carla Bruni lyckades bli en populär första dam trots att hon inte ens är fransyska verkar det vara helt kört för franske presidenten Francois Hollandes sambo Valerie Trierweiler.

Inte har det blivit bättte sedan en skandalbok avslöjat att hon hade ett förhållande med en högerminister och partikamrat till Nicolas Sarkozys samtidigt som hon hoppade i säng med Hollande. Och samtidigt som hon fortfarande var gift.

Till och med med franska mått mätt närmar sig det en skandal.

Boken La Frondeuse, Upprorsmakerskan, är en biografi över Frankrikes första dam skriven utan hennes medverkan. Tvärtom har hon hotat att stämma författarna, två av hennes kollegor inom den politiska journalistiken.

Boken spär på bilden som redan existerar av Trierweiler som en egensinnig lycksökerska som vägrar spela andrafiolen.

Många fransmän – med betoning på män – är upprörda över att hon fortsätter arbeta som journalist istället för att nöja sig med att uppträda som rikets första dam. En del hävdar att hon blandar ihop rollerna även om hon tvingats lämna politikbevakningen för Paris Match.

Det muttras en hel del över att hon har ett arbetsrum i Elyséepalatset och fem assistenter. Och över att hon och Hollande fortfarande inte är gifta.

Opinionsmätningar visar att två tredjedelar av fransmännen tycker illa om Trierweiler. Hon är en av de mest impopulära presidentfruarna i modern tid.

Till det bidrog att hon i valrörelsen twittrade elakt om Hollandes förra sambo Segolene Royal. Hon uttryckte förhoppningen att Royal skulle förlora nomineringsstriden om en parlamentsplats vilket hon också gjorde. Det räckte inte att Trierweiler efteråt bad om ursäkt.

I ett försök att bättra på siffrorna har hon legat relativt lågt sedan Hollande flyttade in i presidentapalatset. Allt det spolierades när boken kom ut.

Författarna hävdar att Trierweiler, 47, i flera år från början av 2000-talet hade en affär med högerpolitikern Patrick Devedjan, 68.
Till slut krävde hon att Devedjan skulle lämna sin fru för att istället gifta sig med henne. När denne tvekade lät Trierweiler sig istället uppvaktas av Hollande.

Så den politiska journalisten Trierweiler gick emellan högerpolitikerns och socialistledarens sängar. De två påstås dessutom ha känt tillvarandra existens och enligt boken ”utvecklat en stor personlig respekt för varandra”.
Utåt levde Hollande då fortfarande ihop med Segolene Royal, socialistpartiets presidentkandidat i valet 2007.

Trierweiler var gift med journalistkollegan Denis Trierweiler.
Medan Devedjan är upprörd över bokens innehåll och överväger att ta till rättsliga åtgärder så tänker Hollande inte agera. Ingen av dem dementerar uppgifterna i boken.

Inte heller Trierweiler som dock via sina advokater meddelar att hon tänker stämma författarna för förtal och för att boken kränker privatlivets helgd.

Hur det går med hennes popularitet efter det får vi se.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Love Isakson Svensén, Frida Westergård och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB